Image

Відновлення водонапірних башт як символ допомоги Сходу України

З початку ескалації війни в лютому 2022 року Cordaid співпрацює з мережею осередків Карітасу України для надання різних форм гуманітарної допомоги в Україні. Від початку повномаштабного вторгнення минуло майже два роки, тож Cordaid розповідає про одне з багатьох досягнень українських колег. «Наші зусилля спрямовані не лише на людей, які все ще живуть тут, але й на тих, хто може повернутися в майбутньому».

У Дніпрі, Херсонській та Донецькій областях є райони, які близькі до зникнення та спустошення. У деяких селах більше половини населення виїхало, рятуючись від насильства, постійних загроз і відсутності інфраструктури та основних послуг.

Переміщені особи часто знаходять житло у відносно безпечних містах на заході країни. Інші шукають притулку в сусідніх країнах або Західній Європі. А решта? «Значна частина населення, яке залишилося, належить до вразливих категорій», – каже Тетяна Яцюк, менеджерка проєкту із забезпеченя санітарією, водою та гігієною Карітасу України. «Діти, люди похилого віку та люди з обмеженими можливостями. Наша підтримка життєво важлива для їхнього благополуччя».

Минулого тижня Тетяна, яка живе в Києві, відвідала місця, де Карітас відновив системи водопостачання в школах, дитячих садках і лікарнях. Тисячі людей у регіоні не мали стабільного доступу до безпечної питної води, оскільки джерела були зруйновані під час обстрілів.

Символ гордості

Встановлення водонапірної вежі в селі Велика Костромка Дніпровського району – гордість команди. Це забезпечує стабільне та постійне водопостачання для решти 2104 жителів.

«Там ситуація досі дуже погана, – каже Тетяна. «Здалеку чутно вибухи та стрілянину. Ця територія все ще заселена, але школа біля нової водонапірної башти була зруйнована. На щастя, діти можуть навчатися онлайн. Але крім цього їм нічого робити».

У Херсонській та Донецькій областях Карітас замінює водонапірні башти, ремонтує свердловини та встановлює системи фільтрації. Завершити ці роботи планують у лютому, забезпечивши доступ до води для 9122 осіб.

Загалом за підтримки Cordaid цей проєкт забезпечує доступ до води для 33 400 людей, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Мінус 15°C

Не лише бойові дії, що тривають в Україні, створюють великі проблеми для населення та гуманітарних працівників, які їх підтримують. Зими в Україні дуже суворі, і температури до мінус 15°C не рідкість.

Тетяна: «Нижче нуля – норма зимових місяців. Це ускладнює нашу роботу. Коли стає дуже холодно, нам іноді потрібно зупинитися на тиждень. Це, у поєднанні з багатьма проблемами безпеки, робить нашу роботу досить складною. Але після двох років війни ми знаємо, як це працює. Ми продовжуємо роздавати воду, навіть у небезпечні райони. Ми відчуваємо вдячність місцевої влади та населення. Для них це дуже багато означає».

Репатріанти

Хоча мир в Україні наразі звучить як віддалена перспектива, розробляючи свої програми, Карітас України також враховує довгострокові події.

«Наші зусилля спрямовані не лише на людей, які все ще живуть тут, а й на тих, хто може повернутися в майбутньому», – каже Тетяна. «Крім надання екстреної допомоги, ми хочемо принести більше стабільності в регіон. Коли ми плануємо встановлювати обладнання, місцева влада каже нам орієнтуватися не лише на нинішнє населення, а й враховувати кількість потенційних репатріантів. Коли бої припиняться, певна кількість людей захоче повернутися одразу. Ми повинні переконатися, що вони матимуть доступ до основних послуг, коли вони це зроблять. Звичайно, ми всі сподіваємося, що це скоро закінчиться. До того часу ми будемо підтримувати населення. Хай би що.”


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини