Image

Співробітництво крізь роки і країни

0 Comments

20-річчя українсько-німецької дружби Карітасу і Мальтійської служби допомоги 
11.05.2011
28 квітня відбулося святкування 20-річчя партнерства Карітасу і Мальтійської Служби єпархії Івано-Франківськ і єпархії німецького міста

Трір. Святкування  розпочалося з архієрейської літургії у Кафедральному соборі Святого Воскресіння та продовжилося в обласному музично-драматичному театрі.

Участь у святкових заходах взяли правлячий єпископ Івано-Франківської єпархії владика Володимир Війтишин, правлячий єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії владика Микола Сімкайло, а також німецька делегація у складі представника правлячого єпископа Тріру владики Стефана Акермана Людвіг Куна, який багато років працює у відділі зовнішньо-церковних зв’язків у єпархії Трір, керівника відділу у Карітасі єпархії Трір доктора Бернда Кеттерна, заступника керівника Мальтійської Служби єпархії Трір Брігітте Мерцгойзер, референтів по роботі із закордонними Карітасами єпархії Трір Ютти Кірхен та Мальтійської Служби допомоги Тріру Ульріха Матая, а також делегації мальтійців із міста Саарлуй.

Українсько-німецька співпраця розпочалося 20 років тому, коли навесні 1991 року представники Мальтійської Служби м. Трір вперше приїхали до Івано-Франківська. «Довідавшись про страшну економічну скруту в Україні, ми одразу вирішили започаткувати тут благодійну їдальню для обездолених», – пригадує Брігітте Мерцгойзер.

20-річне співробітництво переросло сьогодні у міцну дружбу і повноцінне партнерство. Починаючи з 1991 року Карітас та Мальтійська Служба Допомоги розвинули спільно багато соціальних і суспільно-корисних проектів: проекти для неповносправних осіб, дітей-сиріт, благодійна їдальня, вишкіл волонтерів, спеціальні курси для лікарів і волонтерів з системної терапії, фінансування літніх таборів.

«Усе це нам вдалося завдяки прекрасній співпраці і неймовірно великій жертовності багатьох людей у Трірі. Лише з 2000 року на роботу Карітасу і Мальтійської Служби в Івано-Франківську було виділено майже 706 тисяч євро», – розповів доктор Бернард Кеттерн.

Під час урочистої академії розповідалося про історію заснування Карітасу в Івано-Франківську, історію багатолітньої співпраці з єпархією міста Трір, відбулися презентації проектів, якими сьогодні опікується франківський Карітас. Особливо присутніх вразили номери, які виконували діти-інваліди та виступи набувачів проектів.

Голова обласної ради Олександр Сич на урочистій академії вручив нагороди «За заслуги перед Прикарпаттям» німецьким гостям, а також директору Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ отцю-мітрату Володимиру Чорнію та виконавчому директору франківського Карітасу Наталії Козакевич. Подяку за плідну працю отримали також інші працівники Карітасу, які своєю щоденною працею забезпечують ефективну діяльність усіх проектів благодійного фонду.

Зі свого боку отець Володимир Чорній подякував усім людям доброї волі, які за ці роки своєю щедрістю та милосердям дали можливість надавати допомогу потребуючим людям в Україні. Також слова подяки звучали до владик, зокрема владиці Володимиру, який допоміг завершити будівництво Карітасу в Крихівцях і по сьогодні опікується його діяльністю, президенту Карітасу України Андрію Васьковичу, а також голові Івано-Франківської облдержадміністрації Михайлу Вишиванюку та міському голові Віктору Анушкевичусу.
 

Categories: Новини

Залишити відповідь