Разом із SOCAR збираємо кошти на устаткування інклюзивних центрів

Триває благодійна акція, в рамках якої SOCAR Energy Ukraine та Карітас України збирають кошти на придбання обладнання молодим людям із інвалідністю.

Благодійна акція триває до 31 січня 2022 року. З кожного новорічного пряника, який гості SOCAR можуть придбати на касі АЗК, 10 гривень перераховують у Карітас України на устаткування інклюзивних центрів. Крім того, користувачі програми лояльності SOCAR можуть долучитись до благодійної ініціативи перерахувавши свої бонуси та кошти у додатку SOCAR level (розділ «Благо).

Ми ж хочемо познайомити вас ближче з підопічними наших центрів для молоді з інвалідністю, де наші соціальні працівники навчають своїх вихованців дбати не лише про себе, а й допомагати власним родинам під час повсякденних побутових справ. Завдяки відвідинам центрів наші підопічні стають більш самостійними, впевненими в собі, знаходять нових друзів та реалізовують свої мрії.

Кілька років тому до Карітасу Стрий мама привела скромного і тихого хлопця, який при розмові лише тихо усміхався, проте не говорив жодного слова. Юрко вдома спілкувався трішки зі своїми рідними, але ніколи не говорив з чужими людьми. Проходив час і на запитання працівників та друзів він відповідав лише посмішкою або кивком голови.

Юрко – талановитий  хлопець, який надзвичайно ретельно і акуратно виконує свою роботу. В нього багато терплячості та неспішності при виготовленні виробив, які потребують уважності і мають багато дрібних елементів  – вишиванні картин бісером, викладанні картин алмазною мозаїкою, малюванні. Він отримує велике задоволення, коли намистинка за намистинкою вимальовується гарна картина.  Йому подобається бути в колі друзів, і хоча спочатку він спілкувався зі всіма тільки поглядом і посмішкою всі його розуміли.

Коли почався карантин і заняття проводились онлайн – Юрко заговорив. Не було зорового контакту, і не було змоги «спілкуватися» з ним через посмішку, але потреба спілкування з іншими була. Так крок за кроком тихо, але  він почав відповідати при телефонній розмові на питання працівників. З кожним днем він ставав все сміливішим при спілкуванні. Для всіх у Центрі для молоді з інвалідністю це велика радість,  адже тепер він радо, хоча небагатослівно, ділиться своїми думками і бажаннями.

Проте найбільш характерною рисою його характеру є тихість.

Ця тихість і умиротвореність є такою великою, що перебуваючи поруч з ним відчувається, як зупиняється час і все довкола стихає. В такому гамірному світі і шаленому ритмі життя, Юрко вчить нас цінувати тишу.

Сергій – справжній джентльмен, навіть переміщаючись на інвалідному візку він пропускає дівчат перед собою, коли заходять до приміщення. Він веселий та кмітливий, жартівливий і галантний.

В Карітасі Стрий його називають «генератором ідей», ідеї в нього постійно народжуються і він одразу хоче їх втілити в життя. Хоча йому важко виконувати будь-яку роботу, проте ентузіазм з яким він хоче спробувати щось зробити і зусилля, які він докладає вражають, саме тому Сергій любить працювати в тандемі з кимось. Така спільна робота  є важливою для кожного, оскільки показує, як ми потрібні один одному.

Багато років назад Сергій сказав: «Я дуже щасливий, що ви мене знайшли. Давайте шукати інших, я хочу, щоб вони теж були щасливі такі, як я. Я буду молитися за це…».

Плодом його молитов і бажанням поділитися щастям є ті, кого ми «знайшли» за ці 11 років і ще будемо «знаходити»… Ті, хто приходить до Центру для людей з інвалідністю і знаходить тут новий дім, розуміння і підтримку.

Хлопчина дуже любить своєю маму, яку завжди старається підтримати, допомогти і потішити. Зі слів мами – одного разу, коли вона втомлена присіла трохи відпочити і заснула, крізь сон почула, як щось шарудить, а розплющивши очі побачила, як Сергійко (йому важко ходити і щось тримати) тягне плед, щоб її вкрити. Так дуже по особливому він відчуває потреби інших і проявляє свою турботу.

Василина відвідує Карітас Івано-Франківськ уже 14 років. Каже, що понад усе тут цінує спілкування, для неї Карітас – це середовище, де можна й відпочити й навчитись чомусь новому. Василина любить працювати майстернях, захоплюється столярною справою. Та найбільше захоплення викликає у дівчини кухня, саме тут вповні розкривається її фантазія і творчість, коли Василина готує, то вкладає душу у кожну страву, тож виходить завжди щось нестандартне і неодмінно смачне.

З особливою ніжністю ставиться до квітів, і неодноразово її вмілі руки висаджували і доглядали чи то за рослинами у горщиках, чи то на грядці. Василина весела і активна. Вона любить бути в центрі уваги і має лідерські якості. Каже, що в Карітасі навчилась радіти життю і дивитись на світ по-новому – не крізь призму своїх проблем, а у спектрі цікавих відкриттів, корисних умінь та навичок і яскравих відчуттів.

«Бісер – його улюблена справа, він без нього не може жити!», – розповідає мама підопічного Карітасу Івано-Франківськ Володі. Хлопець вишиває картини з бісеру, захоплюється столярною справою, а ще любить малювати і мріє стати художником. Володя дуже наполегливий і коли щось не виходить, він не розчаровується, а зі подвоєним завзяттям береться за справу і досягає успіху.

Хлопець надзвичайно ввічливий: завжди і місцем поступиться, і руку подасть, і сумку потримає, і привітається, і поцілує чи обійме при зустрічі. Ця його риса настільки притягує, що потім ще довго згадуєш ту посмішку, той жест вдячності, ту щирість і безпосередність. Допомагати іншим –його кредо, хлопець робить усю домашню роботу: прибирає, миє посуд, виносить сміття, куховарить і виконує все настільки з легкістю і любов’ю, що можна лише захоплюватись.

Володя – дуже веселий, любить танці і музику, у кожен рух вкладає всю енергію та настрій. Ще одна його пристрасть подорожі, – навіть звичайна прогулянка в парку приносить стільки задоволення, що його відчуття годі передати.

Зенон молодий чоловік з синдромом Дауна, багаторічний вихованець Центру для людей з інвалідністю, що працює на базі Карітасу Дрогобич.

Завдяки надзвичайній цілеспрямованості та величезній силі волі хлопець зміг досягти неабиякого успіху у спорті. Учасник і призер багатьох змагань, у 2015 році досягнув чемпіонського тріумфу. На обласних змаганнях із легкоатлетичного кросу серед людей з інвалідністю міська команда спортсменів виборола перше місце. Зенон у Румунії здобув титул чемпіона Європи з силового десятиборства.

Високому титулу Зенона передувала нелегка, але всипана численними перемогами спортивна дорога. Він – неодноразовий призер та переможець чемпіонатів. Зенон має багату колекцію нагород, медалей, грамот. Його фізичній силі, а також завзяттю та наполегливості в досягненні спортивних вершин дивуються рідні, однолітки.

В групі Центру завжди уважний і добрий до своїх Друзів та надзвичайно працьовитий, хлопець уважно вишиває картини бісером та допомагає у всіх повсякденних справах.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/