Image

Психологи і менеджери Карітасу України навчились методам травмоорієнтованої допомоги

Спеціалісти-практики Карітасу України отримали кваліфікацію з базової психосоціальної травмоорієнтованої допомоги.

Це стало можливим завдяки проєкту “НаДія” Католицького університету прикладних наук Фрайбурга у співпраці з Католицьким університетом у Львові, за фінансової підтримки Федерального міністерства міжнародного співробітництва Німеччини (BMZ) та Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Курс “Психосоматична медицина та психотерапія. Психосоматична первинна допомога (PSGV-23)” ґрунтується на рекомендаціях Медичної асоціації Баден-Вюртемберга та психотерапевтичних угодах національної асоціації лікарів обов’язкового медичного страхування (KBV). Він слугує для передачі теоретичних основ та відпрацювання методів втручання, які застосовуються в контексті базової психосоматичної допомоги.

Менеджери проєктів Карітасу взяли участь у циклі тижневих інтенсивних навчальних курсів та здобули наступні знання та навички: теоретичні основи психосоматики (20 годин), техніки проведення психотерапевтичних бесід (10 годин) та вступ до балінт груп (4 години).

“Це навчання було дуже корисним і практичним, – зазначає Анна Кілас, менеджерка дитячих проєктів Карітасу України. – Я отримала набір інструментів і знань, які допоможуть мені краще розуміти, як надавати допомогу людям, які пережили травматичні події. Навчання допомогло мені удосконалити навички слухання та спілкування з людьми, які страждають від травми. Я тепер відчуваю себе впевненіше у тому, як надавати їм підтримку, а також ділитися отриманими знаннями із іншими спеціалістами Карітасу”.

Всім учасникам, які успішно засвоїли теоретичні та практичні блоки, були видані сертифікати, які затверджують кваліфікацію за підписом керівника проєкту професора, доктора медичних наук Кляуса Германа Муке.

Програма тижня була насиченою не тільки науковими доповідями та практичними формами роботи, такими як супервізійні та рефлексійні групи, тілесноорієнтовані методи, клієнтоорієнтована розмова, практика ведення бесід в малих групах, участь у симуляціях з пацієнтами з соматоформним та хронічно-депресивним розладом тощо.

“Це навчання надало мені можливість глибше розуміти, як травматичні події впливають на психіку та емоції людей, і як відповідно на це реагувати, – розповідає Марина Мартиненко, педагогиня, психологиня, менеджерка проєктів Карітасу України. – Навчання було важливою частиною моєї підготовки. Воно дало мені необхідні знання для допомоги людям у важких ситуаціях. Я тепер краще відчуваю їхні потреби та здатна передати ці знання та досвід іншим спеціалістам Карітасу”.

Однією з надзвичайно ресурсних частин курсу став блок арт-терапії від Моніки Віґґер та Рут Гампе. Арт-терапія – це метод психотерапії, в якому мистецтво і творчість використовуються для сприяння фізичного та психічного благополуччя, а також виразу почуттів і емоцій.

“Генограма та системний підхід до роботи з травматизацією” від Міхаеля Віршинга – важливі теми для професіоналів у галузі психотерапії та соціальної роботи. Цей блок містив розгляд травматичних досвідів та їх вплив на індивідів у контексті їхніх родин, соціального середовища і загальної системи.

Учасники навчань також розглянули тему “Групова терапія депресії (за Мартіном Хаутцінгером)” та практично відпрацьовували кейси з клієнтами за методом реконструкції суб’єктивних теорій та дій на їхній основі через процес діалогу та консенсусу.

Модуль “Травма і травматерапія” від Барбари Мейєр, це про дієві та доказові психотерапевтичні підходи до лікування та підтримки осіб, які страждають від наслідків травми, а також різні методи для допомоги постраждалим, щоб ті мали змогу подолати травматичний стрес і відновити психологічне благополуччя.

Блок “Тривога, депресія та суїцидальність” представила професорка, докторка Корнелія Кріхельдорфф – почесна професорка та колишня проректорка з наукової роботи. Корнелія Кріхельдорф збагачує проект своїм багаторічним досвідом у німецько-українській співпраці. Метою проекту є підвищення обізнаності про тривожні розлади, депресію та суїцидальність, їхні симптоми, можливі причини та наслідки. В межах цього блоку відбулось навчання учасників, про те як розпізнавати ознаки станів, як надавати першу допомогу, інформацію про доступні методи лікування та психотерапію для потребуючих. Також говорили про зменшення стигми, розвиток навичок співчутливого та ефективного спілкування з людьми, які страждають від тривоги, депресії та суїцидальних думок.

Важливою темою курсу була “Залежність – біопсихосоціальний підхід”. Цей підхід до розуміння та лікування залежностей, враховує багато різних аспектів та взаємозв’язок між фізіологічними, психологічними та соціокультурними чинниками, які впливають на залежність від різних речовин або поведінкових звичок.

Команда Карітасу хоче висловити велику подяку за неймовірну роботу та професійність у галузі перекладу Марії Барабаш і Галині Штейнгарт, а також Ігору Лісовському, який переклав письмову роботу.

Також щиро дякуємо очільниці проєкту “НаДія” Галині Левків, яка змогла залучити команду Карітас до проекту. Галина Левків є дослідницею і підтримує проект своїми науковими знаннями – серед іншого, якісним дослідженням в кінці навчального тижня, використовуючи техніку структурного аналізу.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь