Представники нідерландської організації Cordaid відвідали Миколаївщину

Координатори гуманітарної місії побували у селах Прибузьке, Українка та Шевченкове, аби на власні очі побачити руйнування, яких завдає українським містам і селам російська армія.

У селі Прибузькому представники Cordaid презентували шелтербеги – спальні мішки, які сконструйовані так, що можуть перетворитися на куртку або невеликий намет. І носити такий спальник можна за плечима, тому що він компактний і легко збирається у рюкзак. В умовах , коли доводиться жити у зруйнованих будинках, а ресурси обмежені, це може стати хорошою підтримкою. Тож мешканці Прибузького, які перебувають у найбільшій скруті, отримали такий шелтербег від Cordaid.

Водночас селяни мали можливість оформити грошову допомогу від Карітасу Миколаїв у рамках проєкту «Тепло для зими», аби отримати кошти на опалювальні матеріали і задоволення базових потреб.

А далі представники Cordaid у селах Шевченкове та Українка побачили, як працює допомога від Карітасу. Роза та Адам Резановичі показали свою будівлю, розкурочену снарядом, а поряд літній будиночок, у якому й живуть нині. Він теж був побитий уламками й вибуховою хвилею. Завдяки коштам від Карітасу подружжя замінило усі вікна і перекрило дах. Новенькими вікнами похизувалось і подружжя Тодосейчуків у Шевченковому. Старі шибки поки лишили у дворі – як нагадування. Але зимують уже в теплі.

“Я був дуже вражений,” – розповів координатор гуманітарної допомоги «Cordaid» Пол Борсбум. – Люди, яких ми сьогодні побачили, справді бідують і справді потребують нашої допомоги. У Нідерландах знають про війну в Україні, знають, що українці борються за свою державу і свою свободу. Однак часто бракує достовірної інформації. Ми приїхали сюди, щоб краще зрозуміти, якої саме допомоги потребують люди, а також для того, щоб зняти усе і показати нашим співвітчизникам у Нідерландах”.

У рамках свого візиту фахівці Cordaid відвідали Житомир, Дрогобич, Хмельницький, Миколаїв та прилеглі села і Кривий Ріг. За оцінками поїздки спільно з Caritas Ukraine розроблятимуть план гуманітарної допомоги на 2023 рік.

Photographer: Arie Kievit

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/