Image

Підтримка та стійкість: як на Харківщині реалізуються проєкти гуманітарного реагування Карітасу України

Росія продовжує нещадно руйнувати Харківщину постійними ракетними обстрілами, знищуючи житло цивільних мешканців, інфраструктурні і промислові об’єкти. Через руйнування промисловості сотні тисяч людей залишилися без роботи, а отже і без засобів до існування.

Мешканці сіл Харківщини місяцями перебувають без води, світла, газу та щодня годинами змушені перечікувати сигнали тривог у підвалах. Особливо така ситуаціє є загрозливою з настанням зимових холодів. Тому Харківщина є пріоритетним регіоном в гуманітарному  реагуванні Карітасу України.

У Харкові та Харківській області реалізується проект “Грошова допомога та стійкість для України. Карітас Харків в партнерстві з Карітасом України за підтримки Карітасу Швейцарії (Caritas Switzerland), Швейцарської солідарності (Swiss Solidarity) та Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва (Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC) надає багато секторальну підтримку постраждалому від війни населенню.

 Мобільні команди проекту постійно відвідують  громади Харківської області, щоб зрозуміти потреби, здійснити реєстрацію бенефіціарів на грошову допомогу, виплати на ремонти пошкодженого житла, надати групові психологічні консультації мешканцям віддалених сіл і містечок. Ці заплановані візити відбуваються в координації з місцевою владою та узгоджуються менеджером з безпеки Карітасу Харків.

По компоненту “Підготовка до зимового періоду” триває реєстрація людей на  грошову допомогу для закупівлі паливних матеріалів. Так, наприклад, мобільна команда Карітасу Харків у складі соціальних працівників, кейс- менеджера, психолога  відвідала мешканців  «Бугаївського старостату Вовчанської територіальної громади». Соціальні працівники зареєстрували бенефіціарів на  грошову допомогу на зимування. Консультації надавали  кейс-менеджери та  психологи.

Загалом у Харківській області в рамках проекту вже надали грошової підтримки на суму 946 000 грн. Реєстрація бенефіціарі на цей вид  допомоги продовжується.

Триває робота з відновлення пошкодженого російськими  обстрілами житла  у Харківській області.

Команда інженерів проєкту “Грошова допомога та стійкість для України” регулярно проводять моніторинги виконаних підрядниками легких та середніх ремонтів у селищах Руська Лозова та Шевченкове. Вони ретельно перевіряють якість виконання робіт та слідкують, аби наші бенефіціари мали змогу перезимувати холодну зиму у теплих і комфортних оселях. Допомогу на відновлення пошкодженого житла вже отримали 336 домогосподарств на суму понад 15 млн гривень.

В рамках проєкту реалізується  напрямок «Домашньої опіки». Соціальні працівники надають послуги з догляду вдома літнім людям та особам з інвалідністю. Завдяки роботі наших працівників люди отримують не лише матеріальну, а й моральну підтримку. Важливе значення для їхнього життя має допомога з вирішенням  повсякденних потреб – прибирання, приготування їжі, а також просто дружнє спілкування. Ця допомога є дуже важливою та необхідною для родин з вразливих категорій.

24 лютого 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії, родина М. стала свідком цієї трагедії у своєму рідному Харкові. Пані Н., 90-річна жінка, її два сина мають інвалідність другої групи. Пані Н. не може самостійно пересуватися та обслуговувати себе через свій вік. Старший син, С. (65 років), ще з дитинства має психічне захворювання, а молодший син, І. (60 років), також має проблеми з пересуванням. Влітку 2023 року сім’я М. зазнала великої втрати, коли їхній батько, який страждав від онкології, помер. Без сторонньої допомоги та достатньої підтримки сім’я М. виявилася в складних обставинах, де кожен день був боротьбою за виживання та збереження гідності.

З серпня, коли сім’я опинилася під опікою Валентини, соціального працівника Карітасу Харків, життя родини М. значно покращилося. Соціальний працівник регулярно допомагає прибирати вдома, готувати їжу, закуповує необхідні товари та продукти. Пані Валентина дбає про фізичний та психологічний стан кожного члена сім’ї, надаючи їм підтримку та увагу.

Проєкт “Грошова допомога та стійкість для України” триватиме до травня 2024 року. А це означає, що завдяки таким проектам Карітас України зможе подбати про постраждале від війни населення Харківщини протягом наступних холодних зимових місяців, надаючи йому матеріальну, психологічну і моральну підтримку.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь