Image

Підсумки проєкту «Emergency Response to War in Ukraine» – найбільшого проєкту Карітасу України за минулий 2022 рік

З перших днів повномасштабної війни, Карітас України зміг оперативно і ефективно розгорнути масштабну роботу по наданню гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам і постраждалим від війни.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Карітас України надав 3 мільйони 600 тисяч гуманітарних послуг понад 2 мільйонам 150 тисяч українців, які постраждали від війни. Найбільша частина цієї допомоги припала на проєкт «Emergency Response to War in Ukraine».

Кожного дня з 24 лютого 2022 року перед нами поставали все нові виклики: розмістити тих, чий дім зруйнував ворог, нагодувати тисячі людей, які залишились без роботи та грошей, доставити гуманітарну допомогу туди, де її потребують найбільше, попри війну зберегти дітям дитинство та подбати про старість літніх самотніх українців.

Ці надскладні задачі нам вдалось реалізувати у співпраці з 40 осередками Карітасу та понад 500 парафіями Греко-Католицької Церкви України, через 198 шелтерів, завдяки 1500 співробітникам та понад 6000 волонтерів.

Характерною особливістю нашого гуманітарного реагування, яка суттєво вирізняє Карітас з-поміж інших гуманітарних організацій, що працюють в Україні, є можливість охоплення всієї території України та спроможність надавати гуманітарну допомогу у найвіддаленіших містечках і селах.

Для цього на базі Карітасу діяли пересувні мобільні групи, що виїжджали до громад, що проживають поблизу зони активних бойових дій, у найвіддаленіші куточки країни де проживають ВПО та надавали там усі види послуг, доступні у локальних офісах: від роздачі продуктових та гігієнічних наборів до допомоги в оформленні виплат та консультацій юристів, психологів, тощо.

Консультація кризового менеджера Карітасу України

Так, в рамках проекту гуманітарну допомогу було надано людям, які проживають в безпосередній близькості до зони активних бойових дій, внутрішньо переміщеним особам, постраждалим від війни, мешканцям і громадам деокупованих міст і сіл.

Особливу увагу приділено таким вразливим категоріям як багатодітні сім’ї, одинокі батьки/опікуни, що проживають разом з дітьми, вагітні /годуючі мами, самотні люди похилого віку, люди з інвалідністю та важкохворі.

Проєкт включав в себе найрізноманітніші напрямки гуманітарного реагування, які іноді відрізнялися у певних регіонах в залежності від потреб нужденних. Так, наприклад, для міст близько лінії фронту були розроблені спеціальні «набори виживання» з усім необхідним для ночівлі та їжі в екстремальних умовах, а також облаштовані спеціальні прихистки, де можна було зупинитись на кілька днів, щоб скоординувати подальші дії та подати документи для отримання гранту для оренди квартири.

У відносно безпечних західних регіонах України було налагоджено співпрацю з приймаючими громадами, а також взято під  опіку місцеві  гуртожитки, лікарні та дитячі садки, де зупинялися ВПО, налагоджено роботу тимчасових притулків.  Створені нами шелтери (деякі з них спеціально для людей з інвалідністю) забезпечують постраждалих від війни усім необхідним, а також надають послуги кризових консультантів, кейс-менеджерів, психологів, соціальних працівників тощо. 

Юлія Погоріла переїхала із Ворзеля на шостий день війни з мамою. Проживає зараз у Хмельницькому, в соціальному центрі, адже пересувається на візку. Від Карітасу отримує гаряче харчування, продуктові набори.

Карітас України одним з перших серед гуманітарних благодійних організацій доправляв на деокуповані території гуманітарні вантажі і доставляв продукти харчування, предмети гігієни, питну воду, сонячні та дизельні генератори та все необхідне для покриття першочергових потреб мешканців постраждалих територій. За першої можливості ми також запустили програми відновлення житла, що включали в себе заміну вікон, дрібний ремонт приміщень та дахів постраждалих внаслідок обстрілів будинків. Завдяки цій роботі багато родин змогли зустріти Різдво та Новий рік у своїх відремонтованих після обстрілу будинках.

Інженери Карітасу України роблять заміри для подальшої установки вікон, пошкоджених в результаті ворожих обстрілів (1 фото- Макарів, Київська обл., 2 фото – Херсонщина)

Проте, намагаючись забезпечити матеріальні потреби постраждалих, ми також не забували про дітей, що страждають від війни найбільше. Створені нами 63 «Простора, дружніх до дитини» стали острівцями дитинства, де за спеціальними програмами діти вимушених переселенців могли займатись творчістю та засвоювати нові знання і навички, а також навчалися справлятися зі стресом і підвищеною тривожністю. Всього за минулий рік нам вдалось допомогти в такий спосіб майже 13 000 діток. А виїзні та денні табори, що також діяли при осередках Карітасу, дозволили відпочити в рекреаційних та курортних зонах України понад 2000 дітей різного віку.

Перед початком навчального року велику увагу було приділено допомозі батькам-ВПО, щоб зібрати школярів до школи у новому місці. Також, ще з кінця літа, осередки почали активну роботу із забезпечення переселенців та жителів особливо постраждалих регіонів України паливними матеріалами та наданням коштів-компенсацій для оплати комунальних послуг.

Завдяки нашій наполегливій праці, організованому фандрейзингу, а також підтримці небайдужих людей зі всього світу, мільйони українців були забезпечені:

· продуктами харчування, питною водою та засобами гігієни;

· прихистками для тимчасового перебування, постільним приладдям, побутовими речами першої необхідності;

· аптечками першої домедичної допомоги;

· допомогою з відновлення зруйнованого війною житла, або коштами на оренду житла, та ресурсами на обігрів домівок взимку.

· комплексним психо-соціальним супроводом, юридичними послугами та послугами з адвокації.

ВПО на Полтавщині після отримання продуктового набору від Карітасу

Для нас також важливо, аби внутрішньо переміщені особи відчували себе повноцінними членами суспільства. Задля цього нами вибудовано цілу систему партнерських зв’язків із місцевими громадами, неурядовими організаціями та владою, що суттєво полегшує процес інтеграції наших підопічних.

Загалом основні цифри минулого року в межах проекту за період з 24 лютого виглядають так:

Понад 700 000 переселенців – нагодовано гарячими обідами;

Понад 850 000 людей – забезпечено продуктовими наборами;

Майже 750 000 – гігієнічними;

4 000 родин – мають ресурси для відновлення теплого житла;

Майже 32 500 сімей – отримали сімейні аптечки першої домедичної допомоги;

Понад 7 000 осіб – звернулися за адвокаційною допомогою;

А 50 000 дітей ВПО – взяли участь у активностях організованих нами в «Просторів, дружніх до дитини»;

Більше 6000 осіб – тепер мають доступ до інформації з миробудування та запобігання гендернообумовленому насильству.

Президентка Карітасу України Тетяна Ставничи під час зустрічі із жителями Північної Салтівки – одного з найбільш постраждалих районів Харкова

Наразі Карітас України – найпотужніша мережа, що може швидко реагувати на потреби ВПО та постраждалих від війни, що живуть у великих містах, чи у малих селах, віддалених громадах, включаючи новозвільнені території.

У новому 2023 році проєкт «Emergency Response to War in Ukraine» продовжить діяти на всій території України та надалі надаватиме необхідну допомогу постраждалим від війни українцям, піклуючись про їх матеріальні та духовні потреби.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проєкти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь