Image

Митрополит Андрей: “Об’єднуймо свої сили, бо сили розділені завжди є слабкими”: у Львові відбувся Форум соціального служіння УГКЦ

11 січня 2024 року у Центрі Шептицького УКУ у Львові відбувся Форум соціального служіння УГКЦ під гаслом “Взаємодія заради стійкості”. Форум соціального служіння УГКЦ – це унікальна подія для знайомства, комунікації, ділення досвідом, натхнення та започаткування спільних проектів для представників парафіяльних громад з різних регіонів України. 

Від 24 лютого 2022 року, з початку повномасштабного вторгнення, парафіяльні громади у великих містах та малих селах стали важливими учасниками процесу комунікації з різними представниками територіальних громад та допомагали швидко самоорганізуватися та екстрено давати відсіч, часом повністю перебудовувати процеси на різних рівнях.

Через мережу організацій Карітас України в межах різних проектів, парафії стали центром надання допомоги, завдяки довірі та співпраці вирішували величезний обсяг питань надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує, підтримки внутрішньо переміщених осіб та ін. Взаємодія стала важливим компонентом у вирішенні соціальних проблем на локальному рівні. 

«На початку повномасштабного вторгнення ми не могли спрогнозувати подальший розвиток подій. Коли оцінили масштаби трагедії і зрозуміли наскільки великими будуть потреби людей, не розуміли, як зможемо відповісти на ці виклики. Проте пізніше ми знайшли своє слово-відповідь на виклики – мережа Карітасів та парафій, які існують в УГКЦ. Понад 500 парафій були залучені в реагування на наслідки війни, й разом вони зробили надможливе», – Тетяна Ставнича, президентка Карітасу України звернулася до усіх присутніх у вітальному слові.

Вже після більш як півтори року війни емоційна хвиля спадає, натомість виникає питання, як забезпечити сталий розвиток парафій у соціальному служінні для громади, які виклики та перешкоди, але й можливості та інструменти, впливають та допоможуть безперебійно та послідовно служити тим, хто цього потребує.

«Старання самої Церкви без сумніву допоможуть певній кількості людей, але, щоб допомогти всім постраждалим від війни, наших сил замало. Тому взаємодія є дуже важлива: з державними органами, громадськими організаціями, благодійними фондами, іншими Церквами, релігійними спільнотами України, а також з міжнародними організаціями», – владика Василь Тучапець підкреслив про важливість Взаємодії у громадах.

Результати взаємодії засвідчив, також, Максим Козицький, голова Львівської обласної адміністрації, який підкреслив досвіт мережі Карітас: «Карітас дуже часто очолює ініціативи й показує в якому напрямку нам рухатися. Якщо ми говоримо про центри підтриманого проживання – Карітас номер 1 в області. І ми як влада, маємо брати з вас приклад і намагатись робити подібні речі».

Форум відбувався в рамках проекту «Розвиток соціального служіння на парафіях УГКЦ», головною ідеєю якого є поширення ідеї соціального служіння та її практичного втілення у якнайбільшій кількості парафіяльних спільнот по усій Україні.

Про це наголосив у своєму слові о. д-р Богдан Прах, віце-президент УКУ:

«Сьогодні ми бачимо ще одну відповідь на питання «для чого ця війна?». Господь дає ще одну нагоду, щоб ми могли знову й знову послужити, щоб ми могли бачити з великою відповідальністю християнина, людину в потребі».

Взаємодія та Стійкість в умовах війни парафіяльних громад стали головними ідеями для обговорення разом з спікерами Форуму, які поділилися власним досвідом, серед яких:  

  • владика Василь (Тучапець)голова відділу соціального служіння УГКЦ;
  • Тетяна Ставничапрезидентка МБФ “Карітас України”;
  • о. Андрій Нагірняккерівник директорату розвитку мережі та ідентичності

                        МБФ “Карітас  України”;

  • о. Любомир Іваночкодиректор БФ “Карітас Чернівці”;
  • Зеновій Свереда доктор соціальної економіки, політичний та економічний експерт;
  • Маряна Кащакдиректорка БО “Українська освітня платформа”;
  •   Оксана Дащаківськаекспертка з розвитку громад, викладачка УКУ;
  • о. Андрій Зелінський – радник Глави УГКЦ зі стратегії комунікації, військовий капелан, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, член Правління МБФ «Карітас України»;
  • Ганна Гоменюккерівниця програми соціальної згуртованості МБФ «Карітас України»;
  • о. Сергій Триф’якдиректор МБФ “Карітас Коломия”;
  • Аліна БочарніковаКоординаторка з розвитку соціального підприємництва у FUTURE DEVELOPMENT AGENCY, тренерка та консультантка з соціального підприємництва.

Після панельних дискусій учасники мали змогу обрати для себе участь у одному з воркшопів на теми, які стануть в нагоді у розвитку своїх громад:

  • Волонтерський менеджмент – Юрій Вдовцов, фасилітатор по роботі громадами, БФ «Карітас Запоріжжя»;
  • Робота з громадами – Оксана Дащаківська, викладачка УКУ, керівниця офісу Міжнародного  фонду “Відродження”;
  • Фандрейзинг
  • Запусти свій соціальний бізнес – генерування та робота з ідеєю – Аліна Бочарнікова, тренерка та консультантка з соціального підприємництва.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини