Настав час прийняття обов’язкової рамкової директиви ЄС щодо мінімального доходу

Photo credit: Emilio Morenatti

З нагоди Міжнародного дня боротьби з бідністю, 17 жовтня, Карітас Європа закликає до прийняття юридично обов’язкової рамкової директиви ЄС щодо адекватних схем мінімального доходу у всіх державах-членах ЄС як ключового елемента для подолання бідності в Європі.

Ми вітаємо нещодавнє прийняття висновків Ради ЄС щодо посилення захисту мінімальних доходів для боротьби з бідністю та соціальною ізоляцією в умовах пандемії COVID-19 та не тільки, що є надзвичайно необхідним. Це також є важливим знаком доброї волі щодо впровадження принципу мінімального доходу Європейського стовпа соціальних прав.

У висновках Ради визнається вплив COVID-19 на доходи людей та необхідність діяти негайно. Вони також підтверджують, що системи захисту мінімальних доходів повинні відповідати набору ключових принципів для ефективного зменшення бідності. Однак ми вважаємо, що семантики та доброї волі недостатньо. Європа потребує юридичного інструменту.

«Юридично обов’язкова директива про мінімальний дохід в ЄС стане спільною основою для держав-членів, щоб забезпечити можливість включення та повної участі людей у суспільстві. Встановлення мінімальних соціальних стандартів в країнах-членах ЄС також мало би забезпечити рівні умови для всіх», – сказала Генеральний секретар Карітасу Європи Марія Німан.

Карітас Європа вважає, що люди, які перебувають у складних життєвих ситуаціях, повинні мати доступ до належного забезпечення мінімального доходу з якісними соціальними послугами та високим рівнем охоплення, оскільки це може бути важливою мережею безпеки, що покриває основні потреби та значно сприяє гідному життю.

Карітас Європа повністю визнає нещодавні зусилля Німеччини, яка зараз головує в Раді ЄС, щодо вирішення питання посилення мінімального доходу на європейському рівні, як перший крок для того, щоб схеми мінімальних доходів забезпечували гідне життя кожному, хто не може покладатися на достатню кількість інших джерел. Більше того, існує нагальна потреба усунути інші прогалини у захисті мінімального доходу. Отже, настав час рішучого кроку вперед через прийняття обов’язкової рамкової директиви ЄС щодо мінімального доходу.

Для Карітасу Європи наступними кроками у правильному напрямку будуть:

• всі держави-члени ЄС мають визнати необхідність юридично обов’язкової рамкової директиви щодо схем мінімальних доходів, як вирішальний крок для забезпечення гідного життя всіх людей в Європейському Союзі.
  • Майбутнє головування в Раді ЄС Португалії та Словенії для досягнення мети такої рамкової директиви.
  • Європейська Комісія маєзапропонувати юридично обов’язкову рамкову директиву ЄС щодо схем мінімальних доходів, яка має бути прийнята Радою та Європейським Парламентом та реалізована всіма державами-членами.

Карітас Європа, поряд з іншими організаціями громадянського суспільства, продовжуватиме закликати до такої рамкової директиви та готова працювати у партнерстві з іншими установами, щоб втілити це в життя.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/