Міжнародний день пам’яті жертв рабства і работоргівлі

25 березня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв рабства і работоргівлі (International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade). Цей день встановлений Генеральною Асамблеєю ООН в 2007 році.

Україна займає 49 рядок у рейтингу країн, де процвітає сучасне рабство. Такі дані містяться в Глобальному індексі рабства за 2018 рік, опублікованому на сайті організації.

За їх даними, в Україні 286 тисяч чоловік проживають в рабських умовах, або 6,41 на 1000 чоловік. Серед країн Європи і Центральної Азії перше місце займає Туркменістан, Білорусь – на другому місці. Україна опинилася на восьмому, а Росія – на 11.

Згідно з даними в таблиці по регіонах світу, абсолютна кількість жертв цього явища в Україні становить 301 тисяча людей. При цьому наголошується, що реакція уряду на ситуацію є середньою по всіх досліджуваних країнах.

Як не дивно, від рабства найбільше страждають особи чоловічої статі. Крім того, під вплив потрапляє велика кількість дітей, багато з них пропадають, а їх подальша доля, на жаль, невідома. Також найбільш схильні до експлуатації люди з середньою освітою і віком від 18 років. Жертвами стають і одружені, і неодружені люди.

У групі ризику знаходиться 21% жителів України, це кожен п’ятий українець. У порівнянні зі світовою статистикою, це дуже високий показник. Експлуатація наших громадян відбувається як в Україні, так і за її межами.

Останні роки торгівля людьми в Україні вважається наймасштабнішим явищем і залишається серйозною проблемою для суспільства.

Пропонуємо вам ознайомитись з результатами дослідження «Торгівля дітьми в Україні: Продаж дітей та сурогатне материнство», яке проводилося Карітасом України в серпні-грудні 2018 року.