Image

Реабілітаційному центру «Назарет» виповнилось 10 років

0 Comments

 

10.06.2014, Львівщина
Днями відсвяткував своє 10-річчя всеукраїнський реабілітаційний центр «Назарет», роботу якого координує Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. Розташований «Назарет» на покинутій військовій базі поблизу м. Дрогобич на Львівщині. Мета його роботи – надавати безкоштовну допомогу соціально незахищеним людям із алкогольною та наркотичною залежністю, хворим на туберкульоз, ВІЛ-позитивним. Тут надаються три види послуг: консультування, реабілітація і ресоціалізація. За 10 років понад 700 залежних осіб пройшли реабілітацію у центрі «Назарет» на Львівщині.

В Україні щороку суттєво зростає кількість людей, залежних від алкоголю і наркотиків, серед них – велика кількість молоді та жінок. У результаті вживання алкоголю щороку в світі помирає 3,3 млн. людей, – про це повідомляється в «Глобальній доповіді про стан у сфері алкоголю і здоров’я 2014 р.», де представлені ключові характеристики країн в області вживання алкоголю в 194 державах-членах Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, вплив на здоров’я населення і відповідні заходи політики. Україна – на 5 місці у світі за рівнем вживання алкоголю на душу населення, за рівнем ж дитячого алкоголізму Україна посідає 1 місце у світі.

 

За даними ВООЗ, у середньому кожна людина віком 15 років і старше щороку випиває 6,2 літра чистого спирту. Але насправді алкоголь вживає менше половини населення (38,3%). Це означає, що люди, які вживають алкоголь, щороку споживають у середньому 17 літрів чистого спирту. Від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і воєн.

Такою ж жахливою є статистика вживання наркотичних речовин: сьогодні в Україні регулярно вживають наркотики 5 млн. осіб, 20% від загальної цифри – це школярі, 60% – молодь у віці 16-30 років, і 20% – особи зрілого  віку. Кількість смертей від вживання наркотиків за останні роки зросла в 12 разів, а серед дітей – в 42 рази. Проблема  алко- і наркоузалежнення несе загрозу як економічному, демографічному, суспільно-культурному станові України, так і особисте горе: узалежнені люди втрачають здоров’я, роботу, а найгірше – руйнуються сім’ї,  страждають неповнолітні діти.

У відповідь на це організації Карітасу активно працюють з узалежненими та їх близьким оточенням, пропагують здоровий спосіб життя, скеровують свою діяльність на профілактику узалежнень. Найповноцінніший комплекс послуг і реабілітації надає осередок «Назарет» Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. У 2010 році йому присвоєно статус єдиного всецерковного закладу для узалежнених осіб в Українській Греко-Католицькій Церкві.

Прийом до реабілітаційного центру «Назарет» відбувається через консультативний пункт в дрогобицькому Карітасі як самими узалежними, так і завдяки звертанням рідних. В осередок приймають чоловіків віком від 18 до 55 років, незалежно від національного чи соціального походження, віросповідання. Термін перебування в реабілітаційному центрі становить щонайменше 12 місяців. Середня кількість людей на реабілітації – 20-30 осіб.

«Назарет» працює в режимі терапевтичної спільноти, що побудована на довірі і допомозі в пізнанні самого себе. Основами, на яких будується реабілітаційний центр є: молитва, духовна програма “12 кроків”,  дружба і взаємопідтримка, також  почуття обов’язку, відповідальності за себе та спільноту. Також мешканці реабілітаційного центру залучені до занять трудотерапією: ведуть господарство, вигодовують свійських тварин, мають власну хлібопекарню, заготовляють дрова для опалення, – відбувається соціалізація осіб, що раніше звикли жити згідно лише власних бажань, потреб і слабкостей.

«Очевидно, що реабілітація узалежнених повинна бути місцем не просто ізоляції від алкогольних, наркотичних чи тютюнових речовин, – це місце ментального зміцнення і виховання, переосмислення принципів життя», – каже Олександра Козакевич, керівник програм у «Назареті».

З узалежненими в «Назареті» працюють психологи, консультанти та духовні наставники. Всі працівники центру мають належну кваліфікацію – психологічну, богословську або освіту в сфері соціальної роботи, також проходять навчання на тему терапії узалежнених. Також працівники «Назарету» регулярно проходять стажування в інших реабілітаційних центрах. Ведеться постійний пошук і встановлення контактів, співпраці з іншими подібними центрами в Україні  і за кордоном.

Фінансування реабілітаційного центру здійснюється завдяки добровільним пожертвам вітчизняних та іноземних благодійників та родин залежних осіб. Ведеться постійний пошук і встановлення контактів, співпраці з іншими подібними центрами в Україні і за кордоном.


Більше про РЦ «Назарет»:
Веб-сайт РЦ «Назарет»
«Назарет – «місто», де живуть відлюдники…» – газета «Високий Замок»
Фільм про центр для узалежнених від алкоголю та наркоманії “Назарет”, відзнятий УГКЦ
Інформаційний фільм

Categories: Новини