Image

Лобісти Карітасу допомогли усунути неузгодженості в податковому законодавстві

0 Comments

22 травня 2020 року, після 4 місячної паузи, Президентом України Володимиром Зеленським був нарешті підписаний Закон України №1210 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві”.

Розробка цього законопроекту почалась влітку 2019 року, а голосування та відповідно його прийняття відбулось 16 січня 2020 року. Після скерування закону на підпис Президенту, процес затягнувся на понад 3 місяці. Основна мета законопроекту – усунення адміністративних перепон та дерегуляція адміністрування податків і зборів в Україні та приведення податкового законодавства у відповідність до світових практик адміністрування податків, з метою протидії уникнення оподаткування зокрема за схемою BEPS (Base Erosion and Profit Shifting – розмивання бази оподаткування).

Для Карітасу України та всієї мережі організацій Карітасу цей законопроект був важливий, оскільки з-поміж іншого, він врегульовує спірні питання оподаткування благодійної допомоги виплаченої (наданої) на користь фізичних осіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводиться (проводилася) антитерористична операція, та/або вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням антитерористичної операції в таких населених пунктах. Такий вид благодійної допомоги згідно підпункту 165.1.54, п. 165.1. ст. 165 Податкового кодексу України (надалі – ПКУ) не обкладається ПДФО.

Зазначені у цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня (включно) року, наступного за роком, у якому завершено антитерористичну операцію (тобто 31 грудня 2019 р.).

30 квітня 2018 року на офіційному веб-сайті Президента України з’явилося оголошення про те, що Президент підписав Указ, згідно якого завершується АТО і починається операція Об’єднаних сил (надалі – ООС) із забезпечення національної безпеки і оборони України. Таке оголошення було здійснене у зв’язку із підписанням Указу Президента України «Про затвердження рішення РНБО «Про широкомасштабну антитерористичну операцію на території Донецької та Луганської областей» від 30.04.2018р. №116/2018, яким було введено в дію рішення РНБО. Таким чином було задекларовано закінчення Антитерористичної операції, і початок Операції об’єднаних сил. Однак відповідні зміни термінології в ПКУ не відбулися. Таким чином надання благодійної допомоги ВПО та іншим категоріям потребуючих верств населення було поставлено під сумнів.

Юристами Карітасу України, Олесею Балян та Ростиславом Кісем за участю бухгалтерів Карітасу України, було підготовлено пропозиції щодо усунення вказаних неузгодженостей та подано на розгляд Офісу Президента України. Вказані зміни були взяті до уваги Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики при підготовці законопроекту 1210.

Хоча бізнес звертався неодноразово до Президента з проханням ветувати закон через норми, що регулюють адміністрування оподаткування прибуткової діяльності, за повторного звернення Карітасу України та підтримки СКУ та Патріяршої Курії УГКЦ підписання все ж таки відбулось.

Після підписання Володимиром Зеленським даного закону було розблоковано роботу великих благодійних проектів української мережі «Карітас» на сході України та в буферній зоні, та роботу всіх інших благодійників на територіях, що постраждали від збройного конфлікту на сході України.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь