Image

“Кожна дитина в Україні має свій особливий досвід війни”: Тетяна Ставнича, президентка КУ в інтерв’ю норвезькому виданню Panorama Nyheter

Психосоціальна підтримка стає дедалі важливішою в гуманітарній підтримці для України, вважає Президентка Карітасу України Тетяна Ставнича. Для українців, які проживють досвід війни КУ часто стає першою допомогою на шляху повернення до нормального повсякденного життя. 

Наші працівники плачуть разом з ними, – каже Тетяна Ставнича в інтерв’ю норвезькому виданню Panorama Nyheter.

Понад 6 мільйонів українців виїхали за кордон, а понад 5 мільйонів залишили свої домівки, щоб стати внутрішньо переміщеними особами. Принаймні стільки ж зазнали насильства та постраждали від бойових дій. 

Ці травми залишаються в тілі та свідомості. Особливо у дітей. Травма війни широко поширена.

Кожна дитина має свій особливий досвід війни. Переміщені люди зазвичай тікають від насильства. Усі вони пережили щось, що, ймовірно, залишило слід. Це або досвід посійного переховування в укритті, або життя серед вибухів. Зрештою батьки приймають рішення виїхати, – каже Тетяна Ставнича.

Президентка Карітасу наголошує, що сцени війни можуть виглядати по-різному очима дитини та дорослого. При цьому з кожною людиною потрібно працювати індивідуально. 

Карітас України – одна з найбільших гуманітарних організацій країни. Тетяна Ставнича регулярно відвідує різні кризові центри та соціальні центри фонду по всій охопленій війною країні. 

У Дніпрі мені розповіли про жінку, яка тікала з дитиною. Щоб вибратися їм довелося пройти через тіла на землі. Настільки це може бути страшно. Потрібен час, аби і мати, і дитина впорались із цією травмою. 

Тетяна Ставнича звикла вести довгі й детальні розмови з соціальними працівниками організації, коли відвідує осередки по всій країні.

Ми з ними часто плачемо

– Працівники розповідають мені: ми часто плачемо разом з людьми, коли бенефіціари діляться своїми історіями. Ці розмови є важливими першими кроками у відновленні людської гідності. Я б насправді назвала їх початком процесу загоєння, – каже Ставнича.

Для дітей у нас є 13 дитячих центрів по всій країні, які надають послуги не лише переселенцям, а й незахищеним дітям у приймаючій громаді, — розповідає Президентка Карітасу України. 

Мережа також налічує 53 Простори, дружніх до дитини. Вони знаходяться у 30 різних містах країни. 

Грайте в безпечному середовищі

Діти приходять кілька разів на тиждень, щоб пограти в безпечному середовищі. Зазвичай їх супроводжує мати. Поки мама чекає, вона хоче мати можливість познайомитися з іншими жінками. Для дітей проводять різні заходи. Ми любимо займатися мистецтвом. Для внутрішньо переміщених осіб особливо важливо мати місце, куди ти приходиш, де зустрічаєшся з іншими дітьми та можеш з ними побути. Це частина початку інтеграції в місцеву громаду.

На прифронтових територіях на сході України Карітас має власні проєкти психосоціальної допомоги в школах ще від початку війни у 2014 році.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь