Image

Карітас допоможе перезимувати постраждалим від війни людям та громадам

Карітас України реалізує програму допомоги та цілий комплекс заходів для внутрішньо переміщених осіб та жителів прифронтових областей з підготовки до зими. Бенефіцари можуть отримати допомогу у різних модальностях, яка найбільше відповідає їхнім потребам та ситуації в територіальних громадах різних регіонів України. У зимовий період 2023-2024 Карітас України планує надавати допомогу за наступними напрямками.

Готівка на оплату комунальних послуг і опалювальні матеріали

10 центрів колективного проживання ВПО в безпечних регіонах України отримають допомогу на оплату комунальних послуг. 4 075 домогосподарств отримають готівку на оплату комунальних послуг.

1 900 домогосподарств отримають тверде паливо або зможуть закупити його за рахунок наданої грошової допомоги. Також проводиться кампанія зі збору коштів на забезпечення паливом 3000 домогосподарств у 8 областях України для громад які найбільше постраждали від обстрілів.

Така допомога стає можливою завдяки нашим партнерам. Так, за підтримки Швейцарського агентство з розвитку та співробітництва, Швейцарської Солідарності , Карітасу Швейцарія у рамках підготовки до зими в Харківській та Запорізькій області буде надано допомогу на зимування для 100 домогосподарств у розмірі 22 000 грн на домогосподарство, які покривають витрати на закупівлю опалювальних матеріалів та оплату комунальних послуг.

У Харківській, Полтавській та Миколаївській областях за підтримки CRS реалізується проект «Гроші для теплої зими»/ «Cash for Warm Winter».В рамках проекту передбачено надання грошової допомоги на придбання твердого палива, а також на компенсацію комунальних послуг протягом 6 місяців опалювального періоду.

Допомогу вже отримали 4 200 домогосподарств, з них 1 725 – отримали гроші на паливо, 2 475 – на компенсацію комунальних послуг. Загальна сума грошової допомоги складе більше 75 млн гривень або більше 2 млн доларів.

Проект Basic needs за підтримки Карітас Німеччини та Міністерства закордонних справ Німеччини надає багатоцільові грошові гранти, які можна використати і для закупівлі опалювальних матеріалів або товарів на зимування для мешканців населених пунктів Донецької та Запорізькій областей, що розташовані в зоні до 50 км від лінії зіткнення та мають не більше 5 000 населення.

Допомога на оренду житла

250 домогосподарств в Харківській та Запорізькій області отримають грошову допомогу на оренду житла (у розмірі до 9000 грн в залежності від договору оренди та потреб родини), щоб надати бенефіціарам доступ до безпечного та придатного для проживання житла в зимовий період з пріоритетом для внутрішньо переміщених осіб, які втекли з районів інтенсивних обстрілів та шукають тимчасове проживання, а також ВПО, які знаходяться під загрозою виселення. Грошова допомога на оренду житла буде включати грошову допомогу продовж 6 місяців для покриття повністю або частково витрат на оренду житла. Також надається сума у розмірі 2000 грн на протязі 5 місяців для покриття витрат на комунальні послуги у зимовий період. Також одноразово надається “старт-ап” (покриття послуг рієлтора, витрат пов’язаних з переїздом), сума якого залежить від 1 місяця оренди житла, але не більше 9000 грн.

Забезпечення електронагрівачами і твердопаливними опалювальними приладами на територіях з порушеними система опалення, газо-та електропостачання. 250 домогосподарств у Херсонській, Дніпропетровській та Харківській областях будуть забезпечені якісними електронагрівальними приладами, а 230 домогосподарств твердопаливними опалювальними приладами в рамках проєкту “Підтримка жителів постраждалих від війни регіонів та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) під час зими 2023-24” за підтримки Карітас Данії (Caritas Denmark).

В рамках проекту «Продовження реагування на надзвичайні ситуації внаслідок війни в Україні» теплими спальними наборами з ковдрами забезпечено 1 911 осіб. Продовжується видача гарячих обідів майже у 30 місцевих організаціях Карітасу. За попередній квартал 8 768 осіб нагодували гарячими обідами. Ще близько 7 500 осіб планується нагодувати до кінця року.

У прихистках Карітасів Хмельницького, Коломиї, Івано-Франківська, Чернівців ВПО мають можливість перезимувати в теплих, комфортних і гідних умовах.

Зважаючи на ризики повторення масштабних атак росії на енергетичну інфраструктуру України, Карітас України за потреби розгорне 21 спеціальний тент (намет) для обігріву громадян.

Щоб люди могли зимувати у своїх теплих оселях проведено малі і середні ремонти пошкодженого обстрілами житла на Київщині, Харківщині, Дніпропетровщині, Хмельниччині, Житомирщині, Запоріжжі, Херсонщині та Миколаївщині. До кінця року кількість відновлених домогосподарств вже наблизиться до 9 000.

Завдяки підтримці УВКБ ООН в рамках проєкту «Житло для вразливих домогосподарств в Україні ІІ» в Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях до кінця року буде здійснено малі та середні ремонти пошкодженого обстрілами житла для 3 145 домогосподарств.

Також у другій половині листопада, на ділянках родин житло яких повністю зруйноване ворожими обстрілами, Карітас встановить 20 модульних будинків. 7 – модульних будинків Харківській обл. (с. Старий Салтів та с. Елітне Вільхівської громади) та 13 – у Київській області (с. Велика Димерка). Ці сучасні, затишні будиночки з внутрішнім ремонтом, кухонною технікою, обладнаною ванною кімнатою стануть теплою оселею для родин з вразливих категорій завдяки проекту “Допомога в надзвичайних ситуаціях для осіб, що постраждали від війни Україні” за підтримки NIN в партнерстві з Карітас Австрія.

Карітас України продовжує пошук ресурсів на підтримку громадян під час зими. Погіршення соціально-економічної ситуації в Україні внаслідок російської агресії, втрата доходів громадянами, руйнування росією енергетичної та опалювальної інфраструктури, гостра потреба в безпечному і комфортному проживанні ВПО – це ключові аргументи на користь посилення зусиль з допомоги під час зими.

Карітас щиро вдячний кожному нашому партнеру та благодійнику за допомогу на зимування для постраждалих від війни людей і громад.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donat

Categories: News | Новини

Залишити відповідь