Image

Карітас Чернівці розпочав проєкт з протидії торгівлі людьми

Новий вид допомоги розпочав надавати Карітас Чернівці. У проєкті «Превенція, захист та допомога вразливим особам, що постраждали від торгівлі людьми в Україні, 2023» фахівці інформують про посилення у часі війни загроз експлуатації людей, навчають, як можна вирізнити постраждалих від торгівлі людьми і куди звертатися таким людям по допомогу.

Фахівці Карітасу намагаються охопити різні аудиторії: від городян з обласного центру – до мешканців віддалених сіл, від місцевих – до вимушених переселенців, від вразливих – до тих, які працюють з вразливими категоріями.

Розпочали з інформування співробітників свого ж Соціально-консультативного центру. Послугами центру щодня користуються десятки людей, тож працівники мають і самі вміти розпізнати людей, які пережили експлуатацію, зазіхання на їхню фізичну чи психологічну свободу, а також звертатимуть увагу бенефіціарів на те, де і яку допомогу вони можуть отримати, якщо зазнали трудової, сексуальної експлуатації, примусу до жебрацтва, втягнення у злочинну діяльність.

Згодом на цю ж тему мали спілкування із чотирма десятками охочих – переважно студентів і викладачів ЧНУ ім. Ю.Федьковича та БДМУ в стінах біологічного факультету Чернівецького національного університету. Аудиторію ознайомили з термінологією, спростували поширені стереотипи на цю тему і закликали бути уважними до ближніх, адже люди можуть потребувати допомоги, зазнавши експлуатації та насильства, і водночас не знати, що така допомога можлива і де її шукати.

Фахівці Карітасу з протидії торгівлі людьми вирушили і до громад – цього літа вони побували на Кіцманщині, у Вижниці, в Глибокій і в Новодністровську.

Про основні причини, чинники та наслідки торгівлі людьми, злочин та порушення прав людини говорили і з мешканцями шелтеру Св. Ольги – вимушених переселенців, які знайшли прихисток у с. Лужани неподалік Чернівців, зі спеціалістами, які працюють у закладі, та представниками ГО батьків дітей з інвалідністю «Мрії особливих дітей». Захід приурочили Світовому дню проти торгівлі людьми, який відзначався 30 липня.

У Вижниці фахівці спілкувалися з охочими на теми протидії торгівлі людьми з благословення пароха о. Василя Стефанка просто під час велелюдного храмового свята на подвір’ї греко-католицької церкви Св. Апостолів Петра і Павла, а в Глибокій навчали мешканців вирізняти постраждалих від торгівлі людьми на парафії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ за підтримки і сприяння адміністратора парафії о. Юрія Сахарчука.

У Новодністровську до спілкування запросили підлітків-вихованців Простору, дружнього до дитини, який працює на парафії Воздвиження Чесного Хреста, і їхніх батьків – переважно це внутрішньо переміщені особи, а отже – вразлива до цих загроз категорія.

Особливим було спілкування фахівців Карітасу з підопічними обласної комунальної установи «Соціальний центр матері та дитини». Адже саме ці жінки, які уже потрапили у скрутне становище разом зі своїми немовлятами, є вразливою категорією, яка знову може зазнати небезпечних впливів.

Керівниця проєкту, проєктна менеджерка «Карітасу Чернівецької Єпархії» Марія Федоряк наголошує, що проблема торгівлі людьми може торкнутися будь-кого і в будь-якій країні, та разом з тим у Східній Європі це явище поширеніше, а особливо воно стосується України, яка перебуває в стані війни.

Нагадуємо, якщо особисто ви постраждали від торгівлі людьми або знаєте тих, хто, ймовірно, стикалися з такою загрозою, звертайтеся – фахівці вас проконсультують та нададуть відповідну психологічну, юридичну чи матеріальну допомогу: тел. 067 257 17 72. Допомога конфіденційна, не потребує втручання поліції чи інших державних установ.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь