Проблеми трудової міграції

Інтерес парламентарів до трудової міграції зростає
10.12.2010
8 грудня представники Карітасу України взяли участь у слуханнях «Стан та шляхи врегулювання проблем у сфері захисту прав трудових мігрантів – громадян України». У слуханнях також приймали участь представники Верховної Ради

України, дипломатичних установ, центральних органів виконавчої влади, профспілок, громадських організацій та наукових установ.
У ході слухань обговорювалося коло питань, пов’язаних зі статусом трудових мігрантів–українців і вдосконалення механізму захисту їх прав та інтересів.

Учасники заходу також обговорювали можливості покращення соціально-економічного захисту, пенсійних прав, задоволення національно-культурних, освітніх, інформаційних потреб, шляхів оптимізації двостороннього співробітництва з приймаючими державами, подальшого розвитку законодавства у цій сфері.

Ірина Брич та Ростислав Кісь – представники Карітасу України презентували видання: «Brain-net working: Трудова Міграція як інструмент інтернаціоналізації», де пропонуються механізми виведення міграційних процесів з «тіні». Видання Карітасу базується на результатах досліджень, здійснених міжнародною командою партнерів з Італії, Іспанії, Молдови, України та Росії в 5-ти державах-учасницях проекту «BraiNet-Working».

«Карітас України, спираючись на власний досвід, з 2007 року бере активну участь у розробці державної міграційної політики України, – розповіла Ірина Брич. Ростислав Кісь додав: «Працюючи з трудовими мігрантами, які повертаються на Україну, ми знаємо їх потреби. Маючи досвід реінтеграційної роботи, ми можемо запропонувати програми допомоги».

Пропозиції всіх учасників слухань будуть опрацьовані і узагальнені для їх подальшого використання у законотворчій роботі.

Слухання проводив Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на виконання Постанови Верховної Ради від 19 січня 2010 року «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: “Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці».