Image

Грошову допомогу від Карітасу у 2023 році отримали понад 92 000 осіб

Грошова допомога, зокрема багатоцільова грошова допомога (MPCA), є важливою частиною гуманітарної допомоги в Україні. Більше половини проектів гуманітарного реагування Карітасу України в 2023 році мали компонент грошових переказів або ваучерів.

Впродовж 2023 року Карітас України надав багатоцільову грошову допомогу 92 480 особам, що постраждали від війни. Серед яких 44% це ВПО та 56% місцеві мешканці. Загальна сума допомоги склала 19,3 млн доларів США.

Допомогти такій кількості людей Карітас України зміг завдяки партнерській фінансовій підтримці міжнародних організацій, серед яких: Карітас Швейцарія, Карітас Німеччини, Карітас Австрія, UHF, BHA, Cordaid, World Vision International та ін.

Використовуючи ефективні інструменти оцінки вразливості та потреб домогосподарств, Карітасу вдалось допомогти найбільш соціально незахищеним верствам населення, серед яких 63% людей похилого віку, 33% люди з інвалідністю, 12,4% люди із важкими захворюваннями та інші вразливі категорії людей.

У 20 місцевих організацій Карітасу грошову допомогу надають досвідчені соціальні працівники. Всі працівники пройшли тренінги з гуманітарних стандартів, надання першої домедичної допомоги, мінної безпеки та ін. Тобто були готові діяти максимально оперативно і професійно, оформляючи грошову допомогу у складі мобільних бригад.

Мобільна команда проєкту Basic Needs здійснила черговий виїзд до Степненської ТГ, щоб зареєструвати людей у потребі на медичні гранти. Цільова та багатоцільова грошова допомога від Карітасу Запоріжжя у цьому проєкті охоплює населені пункти Запорізької та Донецької областей, у кожному з яких проживає не більше 5 000 людей. Медичний грант надається бенефіціарам, які мають гостру потребу у медикаментах, що підтверджено довідкою від сімейного лікаря.

Однією із тих, хто завітав на реєстрацію, стала Любов Петрівна, яка має низку хвороб, пов’язаних із її поважним віком. Самостійно придбати необхідні медикаменти жінці не під силу, адже виживає на пенсію у 4000 грн, а на ліки щомісяця доводиться витрачати близько 2000 грн. Особливо важко пані Любі взимку, бо всі кошти йдуть на опалення будинку. Жінка поділилася, що вже витратила 4500 грн. на дрова та ще 9000 на паливні брикети – ці гроші відкладає цілий рік, харчується переважно зі свого городу, аби зекономити на продуктах.

Цей рік у Любові Петрівни був вкрай непростим, адже поряд із її хатою російська ракета влучила у школу, через що у домі вибуховою хвилею пошкодило дах та вікна. Відремонтувати пошкодження вдалося лише завдяки благодійній допомозі від Карітасу, за що пані Люба щиро вдячна. Попри всі випробування, жінка не втрачає оптимізму та багато жартує. Поділилася, що цього року все ж таки святкувала Різдво, нехай і скромно. У гості приїжджав син, у якого 2 група інвалідності.

Ми раді, що гроші на медичну допомогу від Карітасу стали ще одним подарунком та полегшили непросте життя нашій героїні.

Використання механізму дистанційної реєстрації людей надало можливість отримати грошову допомогу людям у районах та населених пунктах, які максимально наближені до лінії фронту.

Фінансування Карітасом грошової допомоги здійснювалося у 14 областях України. Найбільша кількість грошової допомоги була надана в областях: Харківська, Запорізька, Полтавська, Дніпропетровська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Хмельницька, Херсонська.

Війна в Україні триває, гуманітарна криза збільшує свої масштаби, тому потреба в грошовій допомозі не зменшується. У 2024 році Карітас України планує надати багатоцільову грошову допомогу 130 000 людям, що найбільше її потребують та шукає шляхи залучення фінансової підтримки діючих та нових донорів.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини