Громади на Дніпропетровщині та Херсонщині, які постраждали від підриву Каховської ГЕС, отримали доступ до безплатної безпечної води від Карітасу та Cordaid

Карітас України проводить комплексну програму підтримки у галузі водопостачання, гігієни та санітарії, фокусуючись на системних рішеннях для відновлення доступу до води у найбільш потребуючих та постраждалих громадах.

Усвідомлюючи нагальну потребу доступу до безпечної води для щоденних потреб, Карітас зосереджує свою діяльність на постраждалих від підриву Каховської ГЕС територіях. Це була серйозна катастрофа, і відновлення водопостачання було одним із невідкладних завдань.

• Робота з відновлення водопостачання включала:
  • Відновлення 2-х водонапірних башт на Дніпропетровщині та на Херсонщині
  • Встановлення на 15 фільтрувальних станціях у лікарнях, садочках, комунальних закладах
  • 1400 фільтрів для очищення води видано для домогосподарств у районах без централізованого водопостачання
  • 1400 тонн води питної води доставлено в населені пункти, де відновлення джерел водопостачання наразі неможливе, а саме до Марганцю, Апостолового, Нововоронцовки.

Це був складний процес, який потребував спільних зусиль команди Карітасу у співпраці з місцевими громадами. Доступ до безпечної води для постраждалих від підриву Каховської ГЕС є життєво важливим та забезпечує основні потреби та підтримуючи гігієну в умовах надзвичайної ситуації,”- говорить керівник проєкту Олександр Магдаліц.

Так, наприклад, встановлені фільтрувальні системи води в лікарнях, відтак медичний персонал зможе використовувати безпечну воду для підготовки медичних препаратів, процедур та лікування пацієнтів. Це допомагає запобігти інфекціям та захворюванням, що можуть бути передані через забруднену воду.

Медичні прибори дуже чутливі до якісної води. І коли почали використовувати цю воду, вони (медичні прибори – ред.) дуже прекрасно працюють. Це ще одне підтвердження,”- розповідає Олександр Рак, директор центру Первинної медико-санітарної допомоги.

Потужність фільтрувальної станції, яка встановлена в Центрі первинної медико-санітарної допомоги у Глеюватці має змогу виробляти 1000 літрів води на годину.

Крім того, наявність фільтрувальних систем в лікарні сприяє підвищенню стандартів гігієни та безпеки для всіх, хто перебуває в цьому медичному закладі. Це позитивно впливає на загальний стан здоров’я пацієнтів та сприяє уникненню ускладнень під час лікування.

Ще одна з фільтрувальних станцій встановлена на місцевому водоканалі у Зеленодольську, де місцеві жителі можуть отримати безпечну воду безплатно.

Після того як підірвали Каховську ГЕС проблеми води, це саме болісне питання. Дякуючи встановленій фільтрувальній системі воду ми отримуємо достатньо доброї якості,” – каже Валерій, місцевий житель Зеленодольську.

Були замінені  водонапірні башти  у селі Велика Костромка громади Криворізького району Дніпропетровської області та селі Борозенське Херсонської області. Попередня башта у Великій Костромці була пошкоджена обстрілами, а в Борозенському обстрілами були пошкоджені водогінні мережі, через що місцеві жителі зіштовхнулися з проблемою браку безпечної води. Наразі жителі вже мають стале водопостачання. Ці водонапірні вежі наразі вже забезпечують понад 3200 мешканців стабільним та постійним водопостачанням.

Ми бачимо за 2 роки великої війни, що люди досі потребують допомоги. потреби людей продовжують зростати. Наше фінансування зменшується, але треба розуміти, що Україна досі потребує допомоги. Тому варто підтримувати такого роду програми,”- каже Paul Borsboom, представник Cordaid.

Завдяки такій підтримці  доступ до води вже отримали понад 63 тисяч людей, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС.

Проєкт “Невідкладне реагування на війну в Україні” реалізовано Карітасом України та Карітасом Кривий Ріг у співпраці та за фінансової підтримки Cordaid.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/