Image

Допомогти дітям через підтримку їхніх батьків: психологи та соціальні працівники Карітасу опанували нові навички

Війна загострила чимало життєвих проблем родин. Як дорослі, так і діти не в змозі без наслідків для свого психічного здоров’я витримувати екстремальні умови життя, роботи та навчання в умовах повітряних тривог, ракетних обстрілів, евакуації, еміграції та інших вимушених обставин.

Через психологічні, матеріальні, побутові труднощі, що спіткають багатьох українців під час повномасштабної війни в Україні, система відносин «сім’я – дитина» розглядається, як вразлива категорія. Психологи констатують, що у багатьох українських сім’ях відбувається ускладнення дитячо-батьківських взаємовідносин, трансформація сімейних та подружніх ролей, порушення виховних функцій та механізму адаптації родини до кризових явищ.

Проте саме в таких ситуаціях, як війна, діти потребують підвищеної уваги з боку батьків, духовного зв’язку. Саме тому, в проєктах для дітей та молоді Карітасу України та його міських осередків по всій країні, ключова роль приділяється роботі з батьками.

«Від початку повномасштабної війни, понад 10 000 батьків отримали послуги психосоціальної підтримки, – зазначає керівник програми «Освіта та Формація» Карітасу України Зоряна Лукавецька. – Батьки беруть участь у навчаннях, тренінгах, різноманітних заходах, мають можливість отримати психологічні консультації та взяти участь в групах підтримки.  Ми усвідомлюємо, що батьки та опікуни відіграють вирішальну роль у пом’якшенні негативних наслідків кризи та війни. І саме через турботу, чуйність батьки можуть підтримувати здоров’я та розвиток дітей і навіть зміцнювати здатність дитини справлятися з труднощами. Саме тому для працівників важливою задачею є вибір таких форм роботи та взаємодії з батьками, які будуть цікавими, доречними, актуальними і помічними в умовах сьогодення».

Для того, щоб підвищувати кваліфікацію працівників Карітасу по роботі з батьками, на початку листопада 2023 року було проведено навчання соціальних працівників, психологів та аніматорів, надаючи їм необхідні інструменти та методики.

Працівників Карітасу навчали психологині, експертки Центру психічного здоров’я «Національного університету «Києво-Могилянська Академія» Наталія Опришко та Мар’яна Ільчекко. Задач було дві: навчитися використовувати методологію “Безпечний простір”, розроблену спеціалістами НаУКМА та затверджену Міністерством освіти і науки України, для гарантування безпеки та психологічного комфорту батьків, які беруть участь у проєктах Карітасу, а також розробка рекомендацій та розповсюдження кращих практик залучення батьків у діяльність Карітасу та подальше використання цих знань в проєктах при організації активностей.

«Ми зібрали на заході вісім команд спеціалістів, які надають комплексні послуги підтримки дітям, як в шкільному, позашкільному, так і в сімейному середовищі, – розповідає менеджерка проєкту Анна Кілас. Протягом трьох днів ми мали можливість вчитися методикам роботи з батьками, закріплювати отримані знання одразу ж практикуючи їх на собі та продуктивно спілкуватися, ділячись ідеями та досягненнями. Такі живі зустрічі є надзвичайно важливими для зміцнення командного духу, інтенсифікації обміну досвідом та усвідомлення важливості діяльності з дітьми та їхніми батьками в дитячих центрах Карітасу».

Учасниками навчань стали 35 співробітників проєктів «Психосоціальна допомога дітям шкільного віку на території Одеської, Тернопільської, Хмельницької областей під час війни в Україні» та «Діти та війна: педагогічна  та психосоціальна підтримка дітей, які  постраждали від війні в Україні».

Перед організацією заходу та розробкою програми навчань, було проведено опитування спеціалістів, аби з’ясувати актуальні запити та досвід роботи учасників з батьками. Тож під час тренінгів працівники отримали релевантні запиту практичні індивідуальні та групові вправи, використовували нові для них формати, інструменти та матеріали. Наприклад, учасники виявили зацікавленість 4-кроковою моделлю вирішення конфлікту, яка була їм запропонована.

«Ресурсні вправи допомогли відчути гармонію та зрозуміти, як важливо вміти розслабитися», – зазначила у своєму відгуку одна з учасниць. «Давно шукала таку форму психологічного підходу. Здивована, як вдало психологи поєднали творчість та роботу над емоційним станом», – додає інша учасниця.

На певний час спеціалісти Карітасу перетворилися на дітей, об’єдналися у команди та в невимушеній формі пізнали непросту та «дорослу» тему стресу, вчилися долати труднощі, шукати відповіді на важливі питання і ділитися власним досвідом.

Тренерам вдалося зібрати запити на подальше навчання та розширити соціальне об’єднання спеціалістів з інших проєктів, які працюють з дітьми. Участь у тренінгу допомогла побудувати нові контакти і встановити зв’язки з однодумцями.

«Унікальною можливістю, якою ми не могли не скористатися, знаходячись в Івано-Франківську, була можливість відвідати місцевий Карітас та ознайомитись з роботою проєктів для дітей, молоді та їхніх сімей, – розповідає одна зі організаторок заходу, менеджер проєкту Марина Мартиненко. – Найцікавіше та найкорисніше, з чим вдалося ознайомитись, це інтерактивні методи роботи з дітьми, використання ігор та творчих завдань для розвитку, ефективні практики залучення батьків до участі в житті дитячого центру.

Цей візит надав учасникам заходу важливий досвід та натхнення для вдосконалення дитячих програм та підходів до роботи з батьками в локальних організаціях. Організація-партнер стала для цінним джерелом ідей та допомоги у розробці нових ініціатив».

Сподіваємось, що отриманий новий досвід та знання допоможуть працівникам Карітасу вдосконалили методи та підходи у проведенні заходів в рамках своїх проєктів, а також стати більш гнучкими та пристосованими до індивідуальних потреб і обставин батьків та сімей в умовах війни в Україні.

«Неочікувано для себе відкрив багато нового через це навчання. Взаємодія в групі не тільки сприяла розкриттю творчого потенціалу, але і підтримувала емоційну стійкіст. Тренери зуміли знайти спільну мову та створити атмосферу співпраці та взаєморозуміння», – йдеться у відгуку одного з учасників. «Підтримуюча увага від тренерів та групи надзвичайно важлива. Ми – живі люди і потребуємо дружньої підтримки та різновекторного розгляду ситуацій. Важливо, що зараз в моєму інструментарії є з’явилися відповіді на мої запити. Є з чим працювати!» – доповнила його колега. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь