Image

ДоБаДі – пам’ятати про найуразливіших

0 Comments

Триває проект ДоБаДі – спільна ініціатива Карітасу України, БФ «Життєлюб» та «Нової пошти». Щомісяця бабусі та дідусі з різних куточків України отримують великі продуктові пакунки. А ми записуємо їхні історії, дивимося в очі і розуміємо, як потрібна така підтримка небайдужих людей нашим Ба та Ді.

Пані Надія з Нововолинська

«Я не звикла отримувати подарунків, тому коли працівники Карітасу привезли мені продуктовий пакунок дуже здивувалася, – каже 88-річна пані Надія. –  Мені дуже приємно, що є люди, яким не байдужі такі немічні бабусі як я. Дай Вам, Боже, усім міцного здоров’я».

Надія Михайлівна народилася у Польщі, під час Другої світової її велика родина переїхала до України.

Надія закінчила лише 4 класи школи. Навчилася шити та у 18 років уже пішла працювати в ательє. У 30 років вийшла заміж за вдівця, переїхала до Нововолинська де стала мамою трьом дітям свого чоловіка.

Все життя пані Надя присвятила чужим дітям, яких полюбила як рідних, але чоловік і син вже померли, дві старших прийомних дочки проживають окремо, давно вже на пенсії та доглядають своїх онуків.

Майже до 80-ти років Надія Михайлівна випікала вафлі та продавала їх на ринку, заробляючи собі якусь копійчину, тепер сили вже не ті, то мусить жити на одну пенсію. Нещодавно перенесла інсульт, але тримається бадьоро і дякує Богу, що має змогу пересуватися на своїх ногах, хай і підпираючись палицею.

Пані Олена з Хмельницького

Олена Василівна – дитина війни, тому всі дитячі спогади – як бомбили її рідний Харків і маленька дівчинка мусила ховалися під ліжко, бо по всій кімнаті літало скло.

Але спогади різні. «Під час війни мене півень клюнув в око, а німець мене вилікував, – сміється жінка. –  Через один будинок від нашого жив ад’ютант якогось головного з німців, мама говорила, що він дуже мене любив і постійно давав мені цукерки. Мама його попросила, так як знала німецьку мову, щоб він допоміг мене вилікувати, то він допоміг з лікарем». У 1943 році всю родину ледь не вивезли з України, але вже починався наступ Червоної Армії, тому родина осіла у Проскурові, нинішньому Хмельницькому.

Після школи пані Олена вивчилась на бухгалтера, так і пропрацювала 35 років на цій посаді, вийшла заміж, мала двох синів, але всі повмирали, і жінка живе самотньо вже багато років.

Пані Віоріка з Чернівців

Життя пані Віоріки – історія постійної боротьби. Спочатку – боротьбі з бідністю, адже народилась в небагатій багатодітній родині, де росло аж 12 дітей. Замолоду виїхала до Казахстану, у пошуках кращого життя та грошовитої роботи, там вийшла заміж, народила двох дітей, але достатку так і не нажила, та і своєю там себе не відчувала. У 1997 році пані Віоріка разом з дітьми повернулась до України, але і тут ніхто її не чекав – довелося наново розпочинати все – житла не було, але були сили і бажання жити. За допомогою соціальних служб зареєструвалась у центрі ресоціалізації бездомних, знайшла роботу. Обидві доньки у пошуках заробітку виїхали за кордон, де одна померла у молодому віці. Зараз, будучи вже пенсіонеркою, літня жінка продовжує працювати на різних роботах, не втомлюється вірити у краще і допомагати внучці. Вона часто приходить до місцевого Карітасу, де користується послугами соціальної пральні та санітарно-гігієнічної кімнати. «Завдяки Карітасу я тепер знаю, що є люди, яким можна довіряти, – сказала жінка, отримавши продуктовий набір від ДоБаДі.

Проєкт триває і долучитись до нього можуть всі бажаючі представники бізнес-структур – для участі підприємству достатньо обрати один або декілька населених пунктів і впродовж принаймні трьох місяців постачати йому продуктові набори. Вартість одного – 280 гривень, і його вистачає на місяць. Вартість партії наборів із 50 штук на місто – 14 000 грн. Пишіть на пошту happyoldcomua@gmail.com

Карітас України проводить постійний збір коштів від благодійників, аби 50 українців дорослого віку з Волновахи щомісяця могли отримувати такі ж великі продуктові набори. Допомогти просто  –  переходьте на https://caritas.ua/causes/dobadi-volnovakha/


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь