Image

Будувати майбутнє Європи, що базується на солідарності та розподілі відповідальності

0 Comments

Заява Карітасу Європа з нагоди Дня прав людини, 10 грудня 2021 року

«Ми хочемо, щоб у майбутній Європі такі слова, як демократія, справедливість, солідарність та рівність мали значення. Ми хочемо, щоб ЄС написав нову сторінку історії, де права людини будуть не метою, а реальністю».

Марія Німан, генеральний секретар Карітасу Європа

З нагоди Дня прав людини Карітас Європа закликає лідерів Європейського Союзу (ЄС) максимально використати можливості Конференції про майбутнє Європи, щоб посилити глобальну роль ЄС у підтримці прав людини. Для сильнішої лідерської ролі потрібно не винаходити колесо, а робити дії, які краще відображають фундаментальні цінності ЄС та виконують існуючі зобов’язання.

Як мережа релігійних організацій, що присутні на місцевому рівні в Африці та Європі, ми бачимо конкретний вплив політики ЄС на життя людей, які переживають бідність і відчуження. Ми знаємо, що в деяких сферах політика ЄС не працює на користь бідних, і що треба щось змінити. У недавньому опитуванні Карітасу Європи, проведеному на Конференції про майбутнє Європи, організації-члени постійно вимагали, щоб зовнішні дії ЄС були більш узгоджені з його фундаментальними цінностями.

«Карітас дотримується європейських принципів людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини, і ми хочемо, щоб зовнішні дії ЄС були такі самі, направлені на піклування про потреби нинішнього та майбутніх поколінь».


Альберт Машіка, виконавчий секретар Карітасу Африка

Ми шкодуємо про те, що деякі з поточних політик ЄС сприяють постійним формам несправедливості та керуються економічною моделлю, заснованою на прибутках, яка функціонує за рахунок навколишнього середовища, людської гідності та прав місцевих громад на глобальному Півдні.

На нашу думку, для того, щоб зовнішні дії ЄС служили людям у Європі та за її межами, перше, що потрібно – це смиренність. Дуже важливо, щоб особи, що приймають рішення, визнали негативний вплив, який Європа мала і продовжує справляти в інших регіонах, і взяли на себе відповідальність за вирішення структурних проблем, які спричиняють бідність, нерівність, порушення прав людини, кліматичні катастрофи та вимушену міграцію.

У деяких сферах необхідність політичної волі для справжнього вирішення системних питань є більш очевидною. Ми бачимо нагальну потребу у необхідності ведення більш справедливої торговельної політики та у впровадженні принципів соціальної відповідальності й належної обачності в галузі прав людини у співпраці з приватним сектором, щоб викорінити практику експлуатації, реагувати на права та потреби місцевого населення та зробити кращий внесок у економіку, орієнтовану на людину.

Ми також бачимо нагальну потребу скоротити експорт зброї та припинити співпрацю з диктатурами та урядами, які мають проблеми з дотриманням прав людини. В інших сферах ЄС вже має можливості відігравати більш сильну глобальну роль. Наприклад, зовнішній аспект нового Плану дій ЄС із соціальної економіки, якщо його впроваджувати амбіційно, може стати потужним інструментом для зменшення практики експлуатації та посилення підтримки бізнесу, який робить позитивний соціальний та екологічний внесок у суспільство.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь