Абетка проєкту «Обізнаний та готовий до Німеччини». Апостиль (частина 1)

Апостиль – це спеціальний штамп, який проставляється на офіційних документах, що надходять від держав-учасниць Гаазької Конвенції (2). Штамп апостиля розміщується або на самому документі, або на окремому аркуші, що скріплюється з документом (1). Посередництвом нього іноземні документи визнаються в Україні, а українські – за кордоном.

В залежності від виду документів в Україні мають право на проставлення апостиля:

● Міністерство освіти і науки України (уповноважене ставити апостиль на офіційних документах, що стосуються сфери освіти і науки);

● Міністерство юстиції України (проставляє апостиль на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України);

● Міністерство закордонних справ України (3) (на всіх інших видах документів).

Консульства та посольства не можуть проставляти апостиль, так як не мають повноважень на це. Апостиль не проставляється на документах, виданих закордонними дипломатичними установами України, а також на адміністративних документах, що мають пряме відношення до комерційних або митних операцій (4).

2 https://www.hcch.net/en/states/hcch-members

3 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/61-2003-%D0%BF…

4 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/61-2003-%D0%BF#Text

Детальну інформацію ви можете отримати за наступним посиланням:

Консультант в Харкові / +38(050) 300 300 9 /beratung.caritas.kharkiv@posteo.net

Проект «Обізнаний та готовий до Німеччини» реалізовується Карітасом України за підтримки Дияконії Вюртемберга.

Проект не є рекрутерським та не сприяє пошуку роботи за кордоном.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/