Image

Як провести останні дні життя без страждань?

0 Comments


Професійне об’єднання фахівців
07.02.2011
4 лютого відбулось засідання Правління Всеукраїнської громадської організації «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги». На засіданні було затверджено план роботи Ліги на 2011 рік та обговорено проект плану роботи до 2015 року.



 
Віце-президент Карітасу України, о. Андрій Нагірняк входить в Раду правління Ліги, а керівник Шпиталю Шептицького, Дзвенислава Чайківська є членом ревізійної комісії «Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги».
 
Василь Князевич, екс-міністр охорони здоров’я України, голова засідання Правління зазначив: «Одним з першочергових завдань ми визначаємо – забезпечення в достатній кількості невиліковно хворих знеболюючими препаратами, в тому числі перебуваючих на термінальній стадії у домашніх умовах».
 
На  засіданні було вирішено звернутись  до Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я,  МОЗ України, Уповноваженого з Прав Людини  щодо покращення доступності знеболення для цільових груп потребуючих  хоспісної і паліативної допомоги.
 
Окрім вдосконалення нормативної бази, протоколів лікування хворих у термінальній стадії, великою проблемою залишається формування волонтерського руху, психологічна підтримка пацієнтів та їх оточення, членів родини котрі доглядають за помираючим. Особливі надії Василь Князевич покладає на співпрацю з Церквами, релігійними, молодіжними організаціями, з людьми похилого віку та ветеранами. Представники провідних конфесій, котрі є членами правління Ліги, висловили готовність співпраці та всебічної допомоги в цій справі.
 
Виконавчий секретар Ліги,  Ростислав Дзундза повідомив, що цього дня в Національній медичній академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика Інститут паліативної  та хоспісної медицини, МОЗ України  та  Всеукраїнська громадська організація «Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги» провели семінар «Супровід вмираючих і паліативна опіка». Захід відбувся в рамках відзначення Всесвітнього дня  боротьби з раком. Семінар провів О. д-р Арнальдо Панґрацці, професор Міжнародного Богословського Інституту душпастирства у сфері охорони здоров’я, Рим, (Італія).

Categories: Новини

Залишити відповідь