Image

Карітас у Дрогобичі прагне стати зразком розвитку волонтерства для всієї України

0 Comments

18.09.2014, УкраїнаФранція
Майже 20 волонтерів і працівників Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії  в рамках спільного з французьким Карітасом (Secours Catholique) та асоціацією Katimavic проекту «Les echanges sans frontieres -Обмін без кордонів» стали учасниками поїздки у Францію.

Проект «Les echanges sans frontieres – Обмін без кордонів» розпочався влітку минулого року, коли група французьких молодих та енергійних людей відвідали Україну. Метою їх подорожі було пізнати нашу культуру, побут та життя, а найголовніше – показати досвід і приклад розвитку волонтерства. Адже Карітас Франції славиться значною кількістю безоплатних волонтерів, що залучені у роботу: їх кількість становить понад 90% від загальної кількості працівників.

Клуб добровольців дрогобицького Карітасу складається на даний час з 50 людей різного віку, статті, соціального статусу. Зустрічі волонтерів відбуваються систематично раз на тиждень, окрім цього, волонтери приходять до Карітасу індивідуально тоді, коли у них є можливість. Кожного року волонтери беруть участь у традиційних акція “Різдвяна свічка“, “Великодній сніданок”, “Великодній виграш” “Різдвяна вечеря”, допомагають у центрі для непосноправних “Дивовижні долоні” та у центрі для дітей з неблагополучних сімей  “Разом сильніші”.

Поїздка до Франції тривала два тижні і за цей час  добровольці пізнали для себе безліч цікавого, познайомились із культурою Францію та стилем життя молодих людей, відкрили чимало невідомого і, звісно, перейняли досвід волонтерства, який дуже розвинений у країнах Європейського Союзу і, зокрема, у Франції.

Група волонтерів з Дрогобича відвідала визначні місця у Парижі, також місто Poitiers і селище Secondigny, де проживають французькі волонтери, що беруть участь у проекті  «Les echanges sans frontieres – Обмін без кордонів». Всі вони є молодими акторами та учасниками організації Katimavic: ставлять спектаклі, виступають у різних містах та країнах, а зібрані кошти передають на благодійність. Також під час перебування у Франції волонтери з України мали зустріч з іншими місцевими благодійними спільнотами, і, звісно, Карітас Францівї та місцевий Еммаус.

В рамках перебування українських волонтерів у Франції відбулись зустрічі з місцевими мешканцями, мером містечка Секондіні, представниками тамтешніх громадських і благодійних організацій, відвідини будинку пристарілих, місцевої ферми і магазину солідарності, спілкування з місцевою пресою, також низка екскурсій, спеціальні богослужіння і молитви за мир в Україні. Що стало особливим для цієї подорожі: волонтери організували ярмарку виробів підопічних центрів “Дивовижні долоні” (молодь з особливими потребами) та “Разом сильніші” (діти з неблагополучних сімей) з Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

«Останні дні перебування у Франції стали для української групи добровольців  разом із французькими друзями просто незабутніми, але водночас і сумними. Бо будь-що хороше завжди має свій кінець і прощання завжди найважче. Проте ми щиро віримо, що для молодих і повних життєвої енергії як українських, так і французьких волонтерів це ще далеко не кінець. Ми будемо докладати усіх зусиль, що проект мав своє продовження і Карітас у Дрогобичі став зразком розвитку волонтерства для всієї України», – переконана координатор групи добровольців Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії  Наталія Сенищ.

Categories: Новини

Залишити відповідь