Image

Карітас України висловлює свою тривогу, сум і співчуття щодо подій, які охопили столицю та інші міста України

0 Comments

19.02.2014, Україна
Останніми місяцями наша країна переживає тяжкі випробування, які свідчать про глибоку кризу у відносинах між суспільством і владою. Небажання влади дослухатися до думки народу призвело до трагічних наслідків. Ми висловлюємо свої глибокі співчуття сім’ям загиблих, солідаризуємося з родинами переслідуваних, стаємо на бік постраждалих, пригноблених, утиснених і зневажених.

Масові акції протесту, які розпочалися 21 листопада 2013 року, сколихнули усю Україну та міжнародну спільноту. У Києві та інших регіонах України сотні протестувальників, випадкових громадян, журналістів і медиків, а також службовці МВС зазнали поранень. Що найжахливіше – загинули десятки людей, тисячі постраждали.

Ми не даємо оцінку діючій владі, винним у цьому конфлікті, ігноруванню первинних прав і свободи громадян України, також закликів світової спільноти — всьому тому, що зруйнувало громадянський мир і спричинило масове насильство і хаос у нашій країні. Найважливіше зараз: зберегти національну солідарність задля припинення кровопролиття.

Карітас України закликає:
1.    допомагати лікуванню та реабілітації постраждалих під час масових протестів у Києві та інших містах України;
2.    допомагати гарячими обідами та напоями, теплим одягом, засобами першої медичної демонстрантам;
3.    якщо Ви маєте юридичну освіту чи лікарську, також управлінські ресурси – застосовуйте їх для допомоги постраждалим (більше інформації і контакти пунктів допомоги учасникам протестів є на сторінках https://www.facebook.com/EvromaidanSOS та https://www.facebook.com/EuroMaydan);
4.    відкривати двері Ваших домівок, закладів харчування, офісів для потребуючих: голодного – нагодувати, подорожнього — у дім прийняти;
5.    усіх християн та віруючих інших конфесій просимо схилитись до молитви, закласти піст;  
6.    не підтримувати насильницьких дій і не приймати провокацій на агресивну поведінку.

Прийшов час визнати найвищою цінністю в Україні владу народу, — владу раціональності, економічного та соціального добробуту, християнських цінностей, легітимності влади і її служіння суспільному благові. Перед нами непростий період і діяння, в яких ми маємо бути єдині та солідарні один з одним. Треба пам’ятати, що високу мету, якою є незалежність Української держави, її воля, цілісність, спільне благо народу та захист його свобод, треба осягати гідними засобами, бо мета не виправдовує засобів.

Ми засуджуємо дії, які скеровані на обмеження громадянських прав, зокрема свободи слова та мирного волевиявлення громадян України. Ми заявляємо про нашу підтримку і солідарність з усіма тими, які на Майдані свідчать мирно і розсудливо про гідність свою, своїх ближніх і свого народу. Ми рішуче підтримуємо мирний характер цього громадського зібрання та заявляємо про несприйняття будь-якого виду насилля.

При цьому хочемо підкреслити, що справедливість не наступить доти, доки не буде зцілена остання рана на тілі постраждалих, доки не будуть віднайдені всі пропалі без вісти, доки в суспільстві не буде усунено загрози фундаментальним правам і свободам людини та народу в цілому й відновлено довіри до влади, без чого неможливо будувати сучасної правової держави.

«Борітеся — поборете! Вам бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!»
Т. Г. Шевченко

Categories: Новини

Залишити відповідь