Image

Молодь з особливими потребами вчиться доглядати за газонами

0 Comments

30.07.2012, Івано-Франківськ
Найбільш актуальною проблемою для людей з особливими потребами на сьогодні є проблема працевлаштування. Ця категорія людей і надалі залишається поза трудовою діяльністю, оскільки в них є медичні протипоказання щодо допуску їх до навчання та трудової діяльності. В результаті їхнє право на працю залишається нереалізованим, хоча, як показує закордонний досвід, ці люди можуть не тільки здобувати трудові навики, але й в міру своїх можливостей професійно виконувати ту чи іншу роботу.

Нагадаємо, що на даний час завдяки роботі Карітасу України діє 4 центри соціальної реабілітації та адаптації для людей з вадами розумового розвитку: у Львові, Дрогобичі, Стрию та Івано-Франківську. Кожен Центр щоденно надає соціальні послуги 15-25 неповноправним особам, також їх родинам. На базі осередків Карітасу молоді люди з особливими потребами у дружній атмосфері мають можливість розвиватися, здобувати нові навички, реалізовувати свої вміння і таланти через виготовлення різноманітних виробів, участь в акціях, ярмарках, фестивалях.

Окрім щоденної зайнятості у професійних майстернях, підопічні Карітасу беруть активну участь у тренінгах соціальної адаптації. У липні цього року у рамках проекту «Розвиток мережі центрів соціальної інтеграції для людей з особливими потребами в Україні» на базі Карітасу Івано-Франківськ УГКЦ було проведено тренінг «Догляд за газоном».

Перед початком роботи соціальний працівник ознайомив учасників із газонокосаркою, показав, як потрібно нею користуватися, розповів, як підготувати газон до стрижки, як правильно косити газон, яких правил з техніки безпеки потрібно дотримуватися під час косіння. Такий вид роботи дуже зацікавив хлопців. Всі хотіли спробувати поуправляти косаркою. Проте не всі змогли впоратися із нею самостійно.

Місцевий координатор по роботі із неповносправними людьми Людмила Максим’юк каже: «Залучаючи молодь до активної трудової діяльності, ми даємо їм можливість не тільки розвинути певні трудові навики, але й допомагаємо їм стати максимально самостійними та якомога краще інтегрувати у суспільство. Адже наша мета ? втілити в життя в Україні можливість показати суспільству дар людей з іншими можливостями. Завдяки роботі Центрів Карітасу змінюється не лише сама неповносправна людина, але і ставлення до такої людини, її прийняття в життя громади, розуміння її потреб.».

Categories: Новини

Залишити відповідь