Image

Волинський Карітас долучається до створення суспільної дискусії про проблеми трудової міграції в Україні

0 Comments

11.02.12
Нещодавно в приміщенні соціально-молодіжного центру благодійного фонду Карітасу Волинь відбулась фокус-групова дискусія з тими, хто опікується дітьми трудових мігрантів. Темою зустрічі було: «Виклики та адаптаційні резерви полілокальних родин українських трудових мігрантів». Також дещо раніше в стінах Нововолинської міської ради місцевий Карітас зініціював круглий стіл «Суспільні наслідки й загрози трудової міграції».

З вересня 2010 року волинський Карітас реалізовує проект «Соціальна та психологічна підтримка дітей трудових мігрантів», який охоплює близько 45 дітей, віком від 6 до 17 років. «Сучасна міграція є невід’ємним, характерним явищем глобального світу, яке ставить нові виклики перед міжнародною спільнотою, державами та Церквою.

В українському контексті воно набирає грандіозних масштабів – 5-7 млн. українців працює за кордоном. Загально беручи, це близько 400 тис.-700 тис. заробітчан, котрі виїжджають з України щороку, більшість з яких прагне отримання пристойної грошової винагороди за свою працю.

При від’їзді з України, 66%-74% трудових мігрантів мають намір повернутися, та згодом змінюють свою думку, адже за кордоном спосіб мислення та почуття емігранта швидко пристосовуються до нового способу життя. Внаслідок цього, лише 27-37% українських мігрантів в дійсності повертаються з країн ЄС, щоб відновити життя в Україні», ? каже о. Володимир Кметь, директор Карітасу Волинь.

Ініціаторами проведення дискусії у місцевому Карітасі були комісія Української Греко-Католицької Церкви у справах мігрантів та Інститут регіональних досліджень Академії наук України, також представник з Львівського університету ім. Івана Франка.

Голова комісії з питань міграції УГКЦ Григорій Селещук зазначив: «Існування та діяльність центрів, де займаються проблемами родин мігрантів, повинна підтримуватись не тільки церквою, але й державою. Так, люди зі своїми проблемами найчастіше ідуть до церкви, але ж церква не може тримати проблеми мігрантів в собі, вона виходить з ними до суспільства, щоб ініціювати обговорення та знайти способи вирішення на турбуючі питання».

Це вже третя фокус-групова дискусія, яку провели дослідники. Перед цією зустріччю відбулася фокус-група у Львові з молодими особами, які були дітьми трудових мігрантів, та в Дрогобичі – з представниками самих мігрантів. Мета цих зустрічей – розробити методологію вирішення проблем, з якими зустрічаються діти трудових мігрантів і тих, хто ними опікується, знайти відповіді на ключові тематичні питання.

Дана методологія повинна служити і членам родин мігрантів, потреби котрих неможливо відділити від потреб мігрантів. Дискусія охопила наступні питання: «Втрати та здобутки родини мігранта», «Соціальне сирітство дітей трудових мігрантів: чи можливо його уникнути?», «Родина мігранта у пошуках компенсуючих ресурсів», «Вплив церковної громади на життя родини мігранта».

По кожному питанню присутні жваво обговорювали наболіле. Взагалі результати даного дослідження, ? кажуть організатори, ? стануть додатковим імпульсом широкої дискусії в суспільстві з проблем трудової міграції.

Categories: Новини

Залишити відповідь