179 тисяч бенефіціарів долучились до проєктів та ініціатив «Освіти і Формації» Карітасу в 2023 році

У 2023 році понад 33 тисячі дітей різного віку отримали освітню та психологічну допомогу і психосоціальний супровід від Карітасу України та його місцевих організацій по всій країні.

Команда напрямку «Освіта і Формація» благодійного фонду підбиває підсумки роботи за рік.

Проєктами напрямку охоплено 42 школи та 40 розвиваючих груп для дошкільнят та 52 «Простори, дружніх до дитини», 13 соціальних центрів для молоді, 2 програми соціального супроводу для сімей із дітьми в кризових ситуаціях в 157 громадах.

В межах програми, було здійснено 11 проєктів та ініціатив, під час яких понад 179 тисяч бенефіціарів отримали послуги.

• ✅ Учні та учениці навчальних закладів, садочків, користувачі центрів ПДД були забезпечені навчальними та розвиваючими матеріалами у співпраці із фондом UNICEF Ukraine (836 універсальних боксів «Школа в коробці» та наборів «Раннього розвитку» розповсюджено та передано в заклади для дітей).
  • ✅ Понад 2100 дітей, педагогів та батьків взяли участь у заходах за авторською методикою «Психічне здоров’я: шлях супергероїв». Географія поширення методики – 24 осередки Карітасу.

Понад 10 тисяч батьків змогли розширити спроможність підтримувати своїх дітей в часи війни.

Мами і татусі брали участь в інтеграційних заходах, відвідували тренінги, зустрічались на майстер-класах, отримували консультації психологів та брали участь в різноманітних активностях, зокрема, екскурсіях, таборах для батьків, групах самодопомоги на базі просторів Карітасу.

Понад 8,5 тисяч педагогів за рік стали учасниками «Програми емоційної підтримки та професійного зростання» від Карітасу за експертної підтримки Національного університету «Києво-Могилянська академія».

В межах програми вчителі отримували супервізії, брали участь фасилітаційних сесіях «Відкриті діалоги», а також відвідали тренінги з базової психосоціальної підтримки дітей в часи війни.

Онлайн курс «Стрес-менеджмент для освітян»  на платформі Prometheus, розроблений експертами Карітасу, відвідали понад 9 тисяч працівників сфери освіти та зацікавлених.

• ✅ В підсумковому оцінювання якості послуг, 87,4% дітей повідомляють, що їм вдалось завести друзів за час участі в заходах Карітасу.
  • ✅ 97,3% батьків вважають дитячі послуги, які надаються у Карітасі доречними, актуальними чи необхідними.
  • ✅ 87% педагогів повідомили, що використовують знання отримані під час навчання, запропонованого Карітасом, і ефективно використовують їх у своїй професійній діяльності.

У 2023 році значно зросла спільнота працівників напрямку «Освіта та Формація»: 366 працівників в мережі Карітасу України тепер надають послуги дітям, батькам\опікунам та їх родинам. Також до роботи з дітьми долучилися понад 400 волонтерів.

Весь рік спеціалісти місцевих організацій Карітасу, які працюють з дітьми, підлітками, батьками та вчителями, мали можливість навчатись та поглиблювати свої знання.

Психологи, соціальні працівники, аніматори та координатори відвідали 35 очних виїзних навчань на яких підвищували свою компетенцію з питань якісної допомоги цільовим групам в часи війни, здобували навички по роботі з інноваційних методик та технік, як «Самоорганізований освітній простір», «Пригодницька педагогіка», «Фасилітація груп», «Керування командами», «Перша психологічна допомога», «Безпечний простір», «Програма емоційної підтримки та професійного зростання».

Навчання проходили у Львові, Трускавці, Києві, Дрогобичі, Івано-Франківську, Жовкві та поєднувалася із візитами із обміну досвідом між колегами із різних міст та регіонів.

• 67 працівників пройшли детальні навчання щодо використання інноваційних мобільних стендів «Шлях супергероїв» з відповідним дидактичним наповненням для проведення занять з психосоціальної підтримки дітей. Після навчання вони отримали стенди для роботи у своїх локальних організаціях.
  • 120 індивідуальних та групових супервізій експертами НаУКМА та сертифікованими супервізорами України було проведено з працівниками напрямку з метою профілактики емоційного вигорання та турботи про їхнє ментальне здоров’я.

Завдяки співпраці із Українським Католицьким Університетом та Католицькою Професійною вищою Школою менеджери програми та психологи пройшли навчальний курс «Психосоматична медицина та психотерапія. Психосоматична первинна допомога» (Фрайбург, Німеччина). Цей курс ґрунтується на рекомендаціях Медичної асоціації Баден-Вюртемберга та психотерапевтичних угодах національної асоціації лікарів обов’язкового медичного страхування (KBV) та слугує для передачі теоретичних основ та відпрацювання методів втручання, які застосовуються в контексті базової психосоматичної допомоги. Учасники отримали кваліфікацію з базової психосоціальної травма орієнтованої допомоги, 7 випускників програми отримали сертифікати тренерів та матимуть можливість проводити тренінги для інших співробітників у 2024 році.

Новий 2024 рік команда напряму «Освіта та Формація», за підтримки відділу якості програм Карітасу України, заходить із напрацюваннями щодо стратегії роботи до кінця 2025 року. Мета – зробити нашу допомогу та реагування на кризу ще більш якісною та послідовною.

• ✅ Проведено дослідження потреб в сфері психосоціальних та педагогічних послуг в Україні, в якій взяли участь 5579 респондентів з  42 місцевих організацій Карітасу. На початку 2024 році очікується фіналізований звіт дослідження.

Команда напряму «Освіта та Формація» дякує усім працівникам локальних команд мережі Карітасу в Україні, працівникам національного офісу, партнерам та донорам, благодійникам та меценатам, дітям, батькам, вчителям за довіру, підтримку, непосильний вклад, відданість та готовність працювати разом заради кращого майбутнього дітей нашої рідної України.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/