Image

15 травня – Міжнародний день сім’ї

15 травня світ відзначає Міжнародний день сім’ї. Він має особливе значення для українців, адже війна змусила мільйони родин розлучитися, змінила звичне життя та принесла нові виклики.
Сім’я – осередок суспільства, запорука його міцності та розвитку. Проте війна ставить під загрозу благополуччя сімей, руйнуючи звичний уклад життя та спричиняючи емоційні травми.

Найчастіші проблеми, з якими стикаються українські сім’ї у воєнний час:

Вимушене розлучення: мільйони людей змушені були покинути свої домівки та розлучитися з близькими, рятуючись від війни. Це призводить до психологічних проблем, самотності та почуття втрати.

-Фінансові труднощі: війна призвела до втрати роботи, зниження доходів та зростання цін. Це негативно впливає на сімейний бюджет та можливість задовольнити базові потреби.

-Психологічний тиск: постійний страх за життя, невизначеність майбутнього та свідчення жахливих подій негативно впливають на психічний стан як дорослих, так і дітей.

-Знищення житла та інфраструктури: війна руйнує будинки, школи, лікарні та інші важливі об’єкти інфраструктури. Це позбавляє людей не лише даху над головою, але й доступу до освіти, медицини та інших соціальних послуг.

Проте незважаючи на труднощі, українці не тільки зміцнюють існуючі сім’ї, але і створюють нові. Напрямок захисту прав та гідності мережі Карітас створив своєрідний дайджест змін в процедурі реєстрації шлюбу під час воєнного стану, з яким і пропонуємо вам ознайомитись.  

Оформлення шлюбу під час війни

В умовах повномасштабної війни послуги у сфері державної реєстрації актів цивільного стану зазнали певних змін, проте як завжди максимально орієнтовані на потреби громадян та адаптовані до сьогоднішніх реалій.

За загальним порядком реєстрації шлюбу пара, яка вирішила офіційно зареєструвати свій шлюб, має право звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) незалежно від місця реєстрації або проживання наречених або подати заяву через застосунок «Дія». У відділі ДРАЦС майбутньому подружжю потрібно підписати заяву про реєстрацію шлюбу та показати свої паспорти. Якщо обидва або один з подружжя раніше перебували у шлюбі, потрібно також надати документи, які підтверджують розірвання або припинення попереднього шлюбу (це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу або про визнання шлюбу недійсним з відміткою про набрання рішенням законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя тощо). Додатково закон зобов’язує наречених чекати місяць з моменту подання заяви до ДРАЦС і лише тоді передбачає можливість реєструвати шлюб.

Водночас на період дії воєнного стану можна проводити реєстрацію шлюбу в день подання відповідної заяви або в інший день, який оберуть наречені (згідно ч. 2 ст. 32 Сімейного кодексу України). Таке правило не застосовується у випадках, якщо хтось із наречених є іноземцем.

Враховуючи обмежену можливість з’явитися до відділу ДРАЦС у військових, правоохоронців, медиків та інших категорій осіб, які не можуть відриватися від виконання військового або професійного обов’язку, Кабінет Міністрів України своєю постановою № 213 від 07.03.2022р. передбачив спеціальний порядок реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану. Згідно з ним зареєструвати шлюб за спеціальною процедурою – без особистої присутності одного з наречених- мають право наступні категорії громадян: 

  • військовослужбовці Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування, 
  • поліцейські, 
  • особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби,
  • особи начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки, 
  • працівники закладів охорони здоров’я.

За спрощеним порядком той з наречених, хто не може бути присутнім під час реєстрації шлюбу, подає заяву своєму безпосередньому командиру (керівнику), який має засвідчити справжність підпису на заяві та передати її до відділу ДРАЦС. Після отримання заяви відділ ДРАЦС зареєструє шлюб без особистої присутності одного з подружжя, який при цьому може під’єднатися за допомогою відеозв’язку.

Також можлива реєстрація шлюбу без звернення обох наречених до ДРАЦС.

В такому випадку факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладання шлюбу, складеним безпосередньо командиром/керівником на місці служби/роботи наречених. Якщо один з наречених є військовослужбовцем або поліцейським, то відповідний акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим з наречених, хто відсутній. Факт реєстрації шлюбу медичних працівників може засвідчуватись актом, який складається керівником закладу охорони здоров’я, в якому перебувають або працюють один чи обоє наречених.

Після складення акта його оригінальний примірник надсилається до відділу ДРАЦС або до територіального органу Міністерства юстиції для складання актового запису про шлюб у паперовій формі та внесення відомостей до державного реєстру. Надалі, звернувшись до відділу ДРАЦС, подружжя може отримати паперове свідоцтво про державну реєстрацію свого шлюбу.

У випадку перебування наречених за кордоном на законних підставах, пара може зареєструвати шлюб у посольстві або консульстві шляхом подання заяви до дипломатичного представництва чи консульської установи України в країні свого перебування, що передбачено Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI.Надання правничої (правової) допомоги входить до кола питань, які надаються юристами мережі КАРІТАС. Звернутись до фахівців ви завжди можете за телефоном нашої гарячої лінії    0 800 336 734 або уточнити своє питання напряму в осередку Мережі Карітас за посиланням.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини