Всесвітній день ООН проти торгівлі людьми — 30 липня

Щороку 30 липня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

Серед найстрашніших порушень прав людини в сучасному світі є злочин, який має назву торгівля людьми. Це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки і жінки, діти і старші люди, християни, мусульмани і буддисті, люди різних рас та етносів.

У Глобальному звіті UNODC про торгівлю людьми за 2020 рік описуються глобальні тенденції щодо виявлення постраждалих від торгівлі людьми та покарання винних у цьому злочині.  А також аналізується профіль постраждалих і форми експлуатації, виявлені в усьому світі; профіль правопорушників; основні глобальні потоки торгівлі людьми; а також національні, законодавчі та кримінально-правові заходи. Основні висновки включають:

• Більшість виявлених жінок і дівчат продають з метою сексуальної експлуатації, тоді як чоловіків і хлопчиків переважно продають для примусової праці;

• Торгівці людьми особливо націлені на найбільш уразливих груп населення, таких як мігранти та безробітні;

• Початок збройного конфлікту створює умови для торгівлі людьми в країнах, які постраждали від конфлікту;

• Торговці людьми інтегрували технологію у свою бізнес-модель на кожному етапі процесу, від вербування до експлуатації постраждалих.

Метою цього дня, як і всіх інших днів в році, є підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми, привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які постраждали від цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

Нагадайте друзям та рідним про правила безпечного працевлаштування і безпечної подорожі. А якщо влаштовуєтесь на роботу, переконайтесь, що все безпечно:

Звертайтесь до консультативних центрів Карітас України та телефонуй на 527 — Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/