У Всесвітній день гуманітарної допомоги Карітас Інтернаціоналіс вшановує своїх «Місцевих героїв»

19 серпня відзначається Всесвітній день гуманітарної допомоги. Його засновано Генеральною Асамблею ООН у 2008 році з метою додаткового висвітлення питання гуманітарної допомоги і поширення знань про гуманітарне співтовариство.

У цей день Карітас Інтернаціоналіс звертає увагу на те, що трагічне погіршення гуманітарної ситуації на глобальному рівні призводить до страждань мільйонів людей у 2022 році.

Війна в Україні, пандемія COVID-19 і наслідки зміни клімату призвели до низки великих гуманітарних криз і багато країн перебувають нині на порозі однієї із найстрашніших – продовольчої.

Так глобальна та безпрецедентна продовольча криза вже є особливо гострою в регіонах Африканського Рогу та Сахеля, де мільйони людей страждають від гострої нестачі продовольства та недоїдання.

Також по всьому світу люди все більш залежать від вчасно наданої гуманітарної допомоги.

Конфедерація Карітасу, яка складається з 162 членів у 200 країнах світу, дякує своїм гуманітарним працівникам, які захищають і підтримують людську гідність бідних та уразливих верств населення.

«Співробітники Карітасу завжди поруч, скрізь у світі, у кожну мить: до, під час і після кризи, — зазначає Алоїзіус Джон, генеральний секретар Карітасу Інтернаціоналіс. — Вони є частиною громад, і надають не лише гуманітарну допомогу, але й працюють задля сталого розвитку, розбудови миру та соціальної єдності. Надаючи людям свої послуги, інколи вони навіть жертвують своїм життям».

Щоб вшанувати самовіданність працівників Карітас зараз на веб-сайті www.caritas.org і в соціальних мережах проходить кампанія під назвою «Наші місцеві герої».

Карітас Інтернаціоналіс попереджає про те, що якщо невдовзі не буде вжито необхідних заходів, глобальна гуманітарна ситуація і далі погіршуватиметься.

«Українська криза засвідчила, що їжа стала політичною зброєю, оскільки на карту поставлено доступ до повноцінного харчування для мільйонів людей. Найбільше постраждали найбідніші, які позбавлені доступу до найнеобхіднішого, що призводить до подальших серйозних ризиків для здоров’я», – додає Алоїзіус Джон.

У Всесвітній день гуманітарної допомоги 2022 року Карітас Інтернаціоналіс закликає осіб, які приймають рішення, прислухатися до голосів найбідніших і приймати всі політичні рішення з позиції прагнення цих людей до гідного життя.

Зокрема, необхідно терміново впровадити та зробити пріоритетом стійкі дії щодо пом’якшення негативного впливу зміни клімату, як одного з основних чинників, що спричиняє гуманітарні кризи.

Крім того, необхідно підтримувати роботу з просування миру та примирення на рівні громади.

«Ми сподіваємося, що цей Всесвітній день гуманітарної допомоги дасть можливість вирішити питання фундаментальних прав людини шляхом відповідних дій. Загальна солідарність і відданість людській справі за підтримки політичної волі є єдиним способом зменшити незліченні людські страждання найбільш уразливих», – підсумовує Алоїзіус Джон, генеральний секретар Карітасу Інтернаціоналіс.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/