Літня школа-табір для дітей вимушених переселенців відкрилася в Ужгороді

В Ужгороді відкрилася літня школа-табір для дітей вимушених переселенців. Про це Суспільному розповів директор благодійного фонду “Карітас” Мукачівської греко-католицької єпархії Мирослав Русин. За його словами, авторкою ідеї відкрити школу-табір в Ужгороді стала вимушена переселенка з Київської області Мері Товмасян.

Вихованці літньої школи-табору на інтерактивному уроці вивчають прислів’я про дружбу. Завдання вчительки у щоденнику вражень виконує восьмирічна Софія Чечко, яка приїхала з Волновахи Донецької області. “У школі все подобається — ми тут малюємо, ліпимо, пишемо, читаємо”, — каже дівчинка. Навчається у таборі Микита Ісаєв, вимушений переселенець з Донецька. Хлопець розповідає, чим він займається: “Мені тут подобається малювати, робити завдання. Тут дуже класно”.

Авторка ідеї відкрити літню школу-табір в Ужгороді — двічі вимушена переселенка Мері Товмасян. За її словами, у Київській області вона працювала вчителькою початкових класів. “У 2014 році ми переїхали з Луганської області. Потім ми з Київської області Бучанського району переїхали до Ужгорода. Я співпрацювала з пральнею-кав’ярнею “Булька” на волонтерських засадах, робила безкоштовні майстер-класи для діток, які фінансував благодійний фонд “Карітас”. Одного дня директор фонду запропонував створити для діток щось масштабне”, — розповіла жінка.

Навчання у школі-таборі відбувається у форматі гри за програмою Нової української школи, розповідає вчителька Мері Товмасян. “Щоб це було для дітей цікаво, щоб вони не відчували, що вони у школі, а відчували, що це їхній простір. Тому я створила цей проєкт за концепцією нової української школи, з використанням стрім-освіти. Ми будемо навчатися тематичними тижнями. Це вважається, як інтегроване навчання: через різноманітні активності, вправи, досліди, експерименти, перегляд відео, знайомства, ранкові кола. Дітки навіть не помічають, що вони змінили одну вправу на іншу”, — пояснила Мері Товмасян.

За її словами, заняття у літній школі-таборі тривають з 10 до 14 години у будні. Працюватиме школа-табір майже два місяці — з початку липня до кінця серпня.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/