Image

Здоров’я та гідність: розповідаємо про програму комплексної медичної допомоги українцям під час війни

Минуло півтора роки від початку повномасштабної війни в Україні – все ще зростає кількість людей, які потребують допомоги, існують фінансові та логістичні перешкоди, а також пошкоджена інфраструктура. Все це ускладнює доступ до послуг для бенефіціарів. Цьогоріч разом з Карітасом України Cordaid відкриває п’ять медичних центрів, що надаватимуть базову медичну допомогу українцям, які її найбільше потребують.

Пілотний проєкт показує, що надання екстреної допомоги може йти пліч-о-пліч з комплексним підходом до охорони здоров’я. У медичних центрах у Дрогобичі, Коломиї, Бродах, Хмельницькому та Надвірній працюють лікарі загальної практики, спеціалісти, педіатри, медсестри, терапевти, лабораторії та мобільні бригади для виїздів додому.

Чудовий старт
“У нас є одне чітке завдання на цей рік, – каже Христина Семеген-Бодак, програмний менеджер Карітасу України та керівник відділу охорони здоров’я. – Ми повинні зробити так, щоб п’ять центрів у Львівській області отримали доступ до послуг медичної допомоги на дому. “Ми повинні запустити п’ять центрів і зробити так, щоб до кінця проектного періоду кожен з них прийняв щонайменше тисячу пацієнтів. Якщо нам це вдасться, уряд виділить нам більше коштів, що дозволить нам надавати більше послуг. Ось наскільки важливий цей пілот. На щастя, у нас був чудовий старт”.

Численні клініки та інші медичні заклади в Україні зруйновані. Крім того, багато людей втратили свої доходи, що робить необхідну медичну допомогу недоступною для них. Навіть знайти транспорт, щоб дістатися до медичних центрів, часто є проблемою.

Українці, які самі пережили насильство або втекли від нього, у багатьох випадках страждають на психічні розлади, такі як депресія, тривога та посттравматичний стресовий розлад.

Небайдужі та зацікавлені
Експерт з гуманітарних питань Cordaid Інге Леверінк
відвідала два медичні центри і була вражена прогресом, якого Карітас України досягнув з квітня минулого року. “Мене вражає, наскільки пристрасно співробітники працюють і наскільки вони залучені в допомогу людям, – каже Інге. “Вони звертають увагу на різні потреби. Не лише медичні, а й психологічні. Вони надають засоби гігієни, їжу та догляд вдома. Це те, що я називаю комплексним підходом”.

З моменту початку війни на сході України в 2014 році Інге Леверінк неодноразово відвідувала країну, зустрічалася з різними партнерськими організаціями та надавала підтримку, де тільки могла. Це дає їй змогу добре бачити, як розвивається ситуація в Україні, як для населення, так і для гуманітарного персоналу та волонтерів.

“Люди борються з економічною кризою, – зауважує вона. “Багато речей стали недоступними, і є багато внутрішньо переміщених осіб, які все ще потребують заробітку. Під час мого візиту до одного з центрів я познайомилась з групою жертв війни. Побачивши ампутовані ноги і протези, я раптом відчув, що війна стала дуже близькою. Держава не може забезпечити необхідну медичну допомогу для всіх. Дуже важливо, що Cordaid і Карітас України можуть втрутитися і надати базову допомогу людям, які її найбільше потребують: переселенцям, людям похилого віку, хронічно хворим, людям з інвалідністю”.

Робота мрії
Христина, медик і мати 16-річної доньки та 8-річного сина, ділиться тим, що надихає її, її співробітників та український народ. Як дружина мобілізованого майора медичної служби та власниця сімейного медичного бізнесу в південному місті Херсон, яке трагічно постраждало від ракетного обстрілу, вона черпає силу та рішучість у своєму досвіді.

Незважаючи на нестерпну втрату, Христина залишається відданою своїй професії та добробуту своєї громади, сзалишаючись натхненням для інших у своєму непохитному прагненні позитивно впливати на життя людей.

“Я знаю, що ми ніколи не будемо жити так, як раніше, – каже Христина. “Ми вже так багато втратили. Друзів, сім’ю, гроші. Але ми продовжуємо йти до своєї мрії. Ми хочемо перемогти у цій війні і хочемо бути незалежними. Нам дуже допомагає те, що ми відчуваємо підтримку наших європейських партнерів. Це також має вирішальне значення, тому що ми швидко виснажували наші ресурси. Я впевнена, що наша модель надання допомоги виявиться дуже ефективною та успішною. Я вже бачу, як ми надихаємо наших партнерів за кордоном”.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати наші благодійні проєкти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь