Image

Як допомогти дитині запам’ятовувати необхідну інформацію? Блог психолога

0 Comments

Пам’ять – важливий психічний процес, необхідний для ефективного, успішного навчання. Іноді батьки не можуть пояснити чому один матеріал дитина запам’ятовує легко, а інший – ні.

Головна причина нездатності щось запам’ятати – це нерозуміння матеріалу. Чим більше прогалин у розумінні нового, тим важче запам’ятати і нижча успішність. В таких випадках вдаються до зазубрювання, але воно нудне і малоефективне, оскільки вивчений матеріал швидко забувається. Тому дуже важливо не відтворювати – а розуміти, не зазубрювати – а знаходити практичне застосування.

Отож, як допомогти дитині запам’ятовувати охоче?

🔰 з’ясувати, що дитині уже відомо про це. Запропонувати уявити “що було б, якщо…” (активно аналізувати та відтворити загальне уявлення про те, що треба запам’ятати);

🔰 переповідати своїми словами;

🔰 знаходити практичне застосування (показати важливість нового);

🔰 якщо обсяг великий, то варто розділити на менші частини;

🔰 відводити певний час;

🔰 дати час мозку для обробки нової інформації, – робити паузи;

🔰 уявити образ чи асоціацію, яку викликає те, що важко запам’ятовується;

🔰 повторити перед сном новий матеріал, або те, що складно вирішувалось.

Пам’ятайте, що труднощі в процесі пізнання нового корисні, оскільки важливим є не лише результат, а й сам процес і зусилля, які потрібно докласти.

Найбільше запам’ятовується те, що вимагало великих зусиль. Нехай ваші зусилля будуть результативними, а процес – цікавим та захоплюючим!

Підготувала психолог Дитячого центру Карітасу Борислав Галина Попик


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь