Підтримка мешканців сіл Новобахмутівка та Новоселівка

Майже 5 місяців діяльність БО БФ «Карітас Запоріжжя» в межах проєкту «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів для існування в Донецькій та Луганській областях» набирає обертів. Продовжується надання підтримки та допомоги мешканцям сіл Новобахмутівка та Новоселівка Донецької області.

Команда фахівців об’єднала зусилля і натхненно працює задля надання багатокомпонентної допомоги селянам, які є представниками вразливих категорій.

Необхідну підтримку надають фахівці проєкту: соціальний працівник, психолог, фасилітатор та соціальні працівники домашньої опіки.

Забезпечення гігієнічними наборами та наборами індивідуального захисту

Протягом зазначеного періоду команда Карітасу Запоріжжя забезпечила жителів, які відносяться до групи ризику, наборами гігієни та індивідуального захисту, що є важливими в період пандемії.

Соціальний працівник Юрій зазначає: «В рамках своєї роботи я несу відповідальність за ефективне планування й організацію роботи команди, складання щотижневих графіків виїздів та домашніх візитів. Також здійснюю контроль за якістю виконання послуг в проекті та надаю інформацію за телефоном гарячої лінії. Зворотній зв’язок та отриманні пропозиції дуже важливі для покращення якості обслуговування».

Послуги домашньої опіки

«Охоплює почуття причетності та радості, коли допомагаєш людям, які не завжди мають можливість подбати про себе самостійно. Особливо, коли розумієш складності людей «не з боку». Тому що всі співробітники нашої команди — жителі територій, яких торкнулася війна», – діляться своїми думками працівниці домашньої опіки – Альона, Юлія, Марина, Вікторія, Наталія. «Нашим обов’язком є допомога у побуті, зокрема, у вирішенні питання з доставки питної води. Приготування їжі, прибирання, придбання продуктів – також є в переліку наших послуг. Коли нас чекають люди, ми бачимо їх надію на допомогу і небайдужість», – продовжують жінки.

Це підтверджується словами однієї самотньої підопічної: «З того часу, як ти почала до мене ходити, я нібито почала знову жити, мені хочеться щось робити, а не як раніше – просто сидіти і дивитися у вікно».

Фасилітація /активізація громад

«Мета моєї спеціалізації – допомагати людям ставати більш активними, шукати самостійно ресурси для реалізації ідей, гуртуватися задля вирішення спільних проблем», – говорить фасилітатор проєкту Олексій.

За час реалізації проєкту були проведені зустрічі з представниками влади, громадських організацій, культурних і освітніх установ сіл Новобахмутівка та Новоселівка. Для обговорення були обрані питання перспектив розвитку сільського туризму, активізації культурного життя. З метою покращення економічного потенціалу сіл розпочата праця з виявлення та підтримки бізнес-ініціатив громадян. Цьому сприяло проведення тренінгу «Самореалізація та ведення бізнесу». Робота триває. «Ми дякуємо мешканцям, які беруть участь в наших заходах і допомагають робити свої громади більш активними і згуртованими!», – підсумовує Олексій.

Психологічна підтримка

Часом людині потрібна присутність інших людей у своєму житті. Людей, які розуміють та співчувають, які готові об’єднатися через спільні складнощі й ситуації. «До такого висновку прийшли учасники однієї з груп самодопомоги, які ми проводимо з метою створення простору єдності, взаємної підтримки в колі односельців», – зазначила Ірина, психолог проєкту. «Причиною складних життєвих обставин та сильних емоційних переживань, наші бенефіціари визначають затяжний військовий конфлікт», – діляться учасники груп.

Багато мешканців, які проживають біля лінії зіткнення були вимушені суттєво змінити своє життя, переглянути погляди та цінності. Питання припинення військового конфлікту, збереження життя та неспокою за майбутнє постійно виникає під час обговорення у групах. Ускладнює ситуацію і поширення пандемії, що вносить додаткові переживання в нелегку долю людей.

На індивідуальних консультаціях і в групах самодопомоги набуваються нові навички життєстійкості та обговорюються почуття учасників через власні події, їх вплив на поведінку. Поступово приходить розуміння, що ситуації, які виникають, не завжди можна змінити, але можливо змінити своє ставлення до них. Під час виконання практичних вправ в групах, з’являються позитивні зміни, що проявляються в зниженні рівня напруги, скутості й тривоги.

Проект «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» фінансується Австрійським агентством розвитку (ADA) за кошти Австрійського співробітництва з питань розвитку та Карітас Австрія.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/