Image

Відкриваємо світ своїх емоцій та почуттів за допомогою ігрових методів та разом із Карітасом

0 Comments

Одним із основних завдань особистісно орієнтованого навчання і виховання є формування у дітей емоційної компетентності, що забезпечує успішність спілкування та соціальної взаємодії. Актуальність зазначеного посилюється суспільними потребами, пов’язаними зі збереженням психічного здоров’я дітей. Заняття з психологом проєкту «Стійкість та Розвиток» Карітасу Краматорськ є допоміжними в процесі розвитку цих важливих компетенцій у дітей.

У цьому контексті принципово значущу роль відіграє емоційний інтелект, розвиток якого сприяє емоційному благополуччю дітей. Емоційні процеси займають одне з важливих місць у формуванні особистості дитини, а емоційний розвиток є складовою частиною емоційного інтелекту особистості.

У житті дитини виявляються різноманітні емоційні переживання (страх, радість, злість, тощо), які різняться за специфікою перебігу і впливу на її діяльність. Світ емоцій дитини багатогранний. Емоцій стільки, скільки ситуацій, в яких перебуває особистість.

Емоції, почуття, стани… їх мало знати, з ними потрібно дружити.
На занятті психолог проєкту «Стійкість та Розвиток» Карітасу Краматорськ разом з дітьми граючи легко і просто вивчали емоційний інтелект, а саме:
– розуміння і управління власними емоціями,
– розуміння емоцій інших та налагодження відносин з ними.

Емоційний інтелект – здібності, які беруть участь в усвідомленні та розумінні власних емоцій і емоцій оточуючих.

Щоб розвинути в собі здатність до найбільшого відчуття щастя та успішної самореалізації, дитині варто розвивати свій емоційний інтелект. Адже завдяки йому ми можемо знайти баланс між розумом та почуттями і наблизитись до відчуття гармонії у житті. 

На занятті школярі працювали з інтерактивною презентацію, відгадували загадки, в яких були зашифровані основні емоційні стани, брали участь в тренінгових вправах на комунікацію, рефлексію, працювали з кольором та формою, пробували відчути, де різні емоції живуть в тілі, вчилися слухати один одного та робити компліменти. Важливим та надзвичайно емоційним був блок, коли діти згадували власний досвід переживання тих чи інших емоційних станів:

Мишко 1 клас: «Я відчував себе щасливим, коли я разом зі своєю родиною. Ми дуже любимо на вихідні – ходити в парки, влітку – їздити на море. Я ціную й люблю своїх рідних, я щасливий, коли вони здорові та усміхнені».

Софійка 3 клас: «Я щаслива, коли мені щось купляють нове. Особливо одежа гарна подобається дуже. Щаслива, коли щось смачненьке куштую та коли граюсь з маленьким братиком».

Марійка 4 клас: « Я радісна, коли ми з батьками їздили на море. Купалися, грали були всі разом. Я щаслива, коли батько приходить з роботи раніше та грає зі мною».

Дмитрик, 3 клас: «Я був радісний, коли їхав у протязі. Я сидів у вагоні і мені дуже подобалося. Я справді буду щасливий коли здійсниться моя мрія і мені подарують локомотив з вагончиками».

Використовуючи гру, як один з  основних прийомів на занятті діти змогли:
– розкрити креативність та сміливість;
– отримати навички спілкування;
– розвивати творчість та щирість у розкритті власних емоцій.

Карітас завжди намагається подарувати дітям безліч цікавих та незвичайних сюрпризів та щасливих моментів. Найголовніший – знайомство зі загадковим світом почуттів та емоцій. Багато радісних і щасливих моментів провели діти на занятті, по закінченні якого всі учні разом з психологом Карітасу мали можливість знайти скарб – незвичайні цукерки та інші подаруночки.

Заняття психолога проходять за запитом в школах проєктних локацій буферної зони в межах проєкту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні» за підтримки Карітас Австрії та Карітас України.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь