Важливі законодавчі зміни підписані Президентом України

Президентом України Володимиром Зеленським нарешті підписано Закон України 2519-IX «Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо підтримки волонтерської діяльності» та Закон України 2520-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії російської федерації проти України» (законопроекти 7363 та 7364, що були проголосовані ВРУ 17.08.2022 р).

Закони було розроблено з метою забезпечення подолання викликів, які стали актуальними для волонтерського руху та неприбуткових організацій, зокрема, в умовах збройної агресії російськоїфедерації проти України, і які покликані створити додаткові гарантії та можливості для волонтерів в умовах війни. Юристи Карітасу України Олеся Балян та Ростислав Кісь разом з партнерами по Платформі за правові реформи ОГС, УНЦПД, ІСАР «Єднання», ЦЕДЕМ та БО «Крила Надії»  виступили співавторами законопроектів та успішно провели їх через перше друге читання в профільному Комітеті ВРУ.

Закон 2519-IX “Про внесення змін до Закону України “Про волонтерську діяльність” розроблено для сприяння розвитку волонтерського руху в Україні, зокрема, через розширення напрямів волонтерської діяльності в умовах війни, розширення дії окремих норм Закону України “Про волонтерську діяльність”, зважаючи на повномасштабну військову агресію Російської Федерації проти України. Для досягнення цілей та завдань закону та максимальної їх застосовності та ефективності, було внесено зміни до Податкового Кодексу України  (Закон України 2520-ІХ) спрямовані на узгодження положень Податкового кодексу України з положеннями Закону України “Про волонтерську діяльність” щодо оподаткування сум відшкодування витрат волонтера пов’язаних зі здійсненням волонтерської діяльності визначених частиною 3 статті 11 Закону України “Про волонтерську діяльність” та з метою визначення особливостей адміністрування податків і зборів під час дії правового режиму воєнного стану.

Цим же законом передбачено:

1) Виключення з оподатковуваного доходу волонтера доходів у вигляді витрат неприбуткової організації на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги.

2) Визначення неоподатковуваними витрат неприбуткової організації чи установи на відрядження волонтера (на проїзд , оплату вартості проживання, витрат на харчування оплату телефонних розмов, обов’язкове страхування, інші документально оформлені витрати.

3) Визначення можливості для надання допомоги фізичним особам, які постраждали чи можуть постраждати внаслідок збройної агресії неприбутковими організаціями без порушення вимог податкового законодавства.

Закони набудуть чинності вже за день після офіційного опублікування законів, а отже, положення, котрі сприяють розвитку волонтерського руху в Україні, вже впроваджені в законодавство України.