Image

У Житомирі організували тепле сховище із соціальною пральнею

0 Comments

Невелика за мірками 270-тисячного Житомира парафія святого Василія Великого Української Греко-католицької церкви, яка об ‘єднує у своєму складі трохи більше сотні житомирян, має чималий авторитет загалом серед громади міста.

Завдяки своїй згуртованості, стійкої уваги до життя житомирської громади та вмінню і бажанню прийти на допомогу у найскрутнішу хвилину. Протоієрей парафії святого Василя Великого отець Олег Лучка за той нетривалий час ( від травня 2021-го року), відколи перебуває у Житомирі, отримав заслужене визнання і здобув гарний авторитет.

Тож,  коли  24 лютого цього року над Житомиром пролунав гуркіт від розривів путінських ракет,  парафія святого Василя Великого УГКЦ відразу  відреагувала на біду, що буквально зависла над Житомиром. Вже 25  лютого 2022 року у цокольному  приміщенні храму Василя Великого, що будується  на  розі вулиць Шевченка  та Вітрука, було організовано укриття  для прихистку внутрішньо переміщених осіб та тих, хто потребує допомоги і захисту в нинішній час.

Не минуло й трьох діб, як отець Олег Лучка та команда волонтерів благодійного фонду «Карітас – Житомир» зуміли  добротно оснастити укриття для людей, які відтепер можуть заночувати, відпочити, перебути в укритті  менший чи  довший час. Буквально за  лічені  дні в укритті з’явилося  тепло, ще за  день – два  тут  почала  діяти  соціальна пральня і можливість висушити випрану одежу/ білизну/ всього за дві години.

Звісно ж, величезна  заслуга у цьому пароха громади отця Олега Лучки, організаторський хист  та ділову репутацію якого відзначають чимало житомирян. Біля  нього справно і чітко діють  волонтери фонду «Карітас – Житомир», які  одразу ж відреагували на потреби перинатального центру, що потрапив під обстріл ракет «рашистів» на початку березня.

Сьогодні волонтери Карітасу Житомир працюють не лише над тим, аби нижній храм собору  святого Василя Великого став місцем для молитв, але й справжнім прихистком для кожного, хто волею долі, відчув потребу у негайній допомозі.

Ми  розмовляли із отцем Олегом Лучкою у момент  невеличкої перерви у постійному  потоці  людей, справ та проблем, коли очільник парафії щойно прибув із «відрядження» по місту Житомира, де на власному авто розвозив продукти та харчування для тих, хто не може самостійно прийти до храму на вулиці Шевченка,111.

Відчувалося,  що, як  такого перепочинку чи  перерви у вирішенні певних проблем отець Олег не має зовсім.  За  його словами,  щонайменше 10 годин  доводиться  щодня перебувати у спілкуванні із прихожанами,  відвідувати кабінети чиновників, аби  узгодити та врегулювати багато питань життєдіяльності  парафії і  особливо – діяльності  благодійного фонду «Карітас – Житомир».

Якраз під час нашої розмови із о. Олегом Лучкою  прибула  морозильна камера, а це  означає,  що можливості  приготування  напівфабрикатів та зберігання інгредієнтів для страв, у приміщенні укриття у нижньому  храмі  собору святого Василя Великого стануть ще досконалішими.

До речі, Житомирська міська  рада,  розуміючи важливість діяльності  благодійного фонду «Карітас – Житомир», виділяє для  його потреб кілька просторих кімнат по вулиці Великій Бердичівській.  Тут «Карітас – Житомир» почуватиметься  значно краще, але ж найголовніше, що й  житомиряни  матимуть змогу отримати  благодійну  допомогу у цілком  цивілізованих умовах. І це  -найголовніше. І  особливо – сьогодні!

Джерело: https://subota.online/u-zhytomyri-orhanizuvaly-teple-skhovyshche-z-sotsialnoiu-pralneiu/?fbclid=IwAR0ha7xfQeGoZxpF-Z_BmxirWsHN_1MkgSJOKWNnxmmS6BD9NA6cNzDhXjA


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь