Торгівля людьми: Поради з безпеки для волонтерів та тих, хто виїжджає за кордон

Сотні тисіч українців зараз перебувають в умовах війни. Траплялось декілька випадків, коли працівники Карітасів на кордоні з Україною помічали ознаки організації злочинних угруповань по обидва боки кордону. У нинішній час існує високий ризик торгівлі людьми та контрабанди.

У Європі кожна четверта жертва торгівлі людьми – дитина! Особливо тривожним є становище дітей (іноді разом із сім’ями, часто неповнолітніми без супроводу або тими, хто опинився ізольованим).

Зараз є багато бажаючих заропонувати свою допомогу на українському кордоні та в інших країнах перебування, включаючи проживання в приватних приміщеннях та транспортування в інші регіони та навіть інші країни. На кордоні та в інших приймаючих країнах зростає стурбованість питаннями охорони та захисту людей, які залишають Україну.

Гуманітарна допомога повинна здійснюватися враховуючи ризики експлуатації та торгівлі людьми

Як розпізнати торговців людьми? Поради для благодійних та волонтерських організацій:

• У зоні ризику: вразливі люди: особливо жінки та діти без супроводу (але іноді й чоловіки), а також меншини.
  • Торгівці людьми: вони пропонують, на приклад, житло подалі від офіційних контрольно-пропускних пунктів, транспорт або, можливо, будь-яку іншу форму підтримки, для якої жертва повинна їх супроводжувати. Торговців людьми нелегко помітити, чи то в громадянському суспільстві, чи в установах. Важливо запобігти проникненню торговців людьми у вашу організацію у якості волонтерів.

У вас є якісь підозри? Що робити і як запобігти злочину?

• Посніть своїм співробітникам і волонтерам про необхідність стежити за людьми, які поводяться підозріло.
  • Не беріть в свою команду всіх бажаючих: перевірте особу, під час співбесіди інформуйте кандидатів, що у вашому Карітас є процедури захисту та механізм подання скарг.
  • Надайте вашим співробітникам чи волонтерам підписати Кодекс поведінки вашої орнганізації. Якщо можливо, зателефонуйте одному або кільком попереднім роботодавцям кандидата, перш ніж приймати його на роботу.
  • Якщо є можливість, розклейте інформаційні плакати українською та іншими мовами про ризик торгівлі людьми та безпечні й перевірені маршрути до транспорту та проживання.
  • Якщо у вас є сумніви щодо поведінки людини, повідомте про це місцеву владу. Підійдіть до потенційної жертви та запропонуйте безпечніші та перевірені шляхи доступу до запропонованої допомоги.

Правила безпеки для людей, які втікають з України від війни:

1. Тримайтесь по двоє або троє.
  2. Не сідайте до автомобілів по одинці.
  3. Запишіть номерні знаки авто, котрим їдете.
  4. Зробіть фото водія з водійським посвідченням і вишліть це фото близьким (звичайно перед тим попросіть водія дозвіл на це).
  5. Нікому не віддавайте свій паспорт.
  6. У підозрілих ситуаціях зверніться до поліції або прикордонників.

Щоб Ви або хтось із Ваших близьких не став жертвою фізичного чи психологічного насильства, або якщо Ви боїтеся бути експлуатованими, якщо вилучили Ваші документи, примушували до незаконних дій чи праці, якщо Ви відчуваєте загрозу з боку іншого або ви побачите когось у подібній ситуації – звертайтеся за допомогою!

Польща

+48 605 687 750 Фонд La Strada,з протидії торгівлі людьми та рабству або

+48 22 628 99 99

+48 22 628 01 20 – національний консультаційний центр для жертв торгівлі людьми

+48 533 391 569 – Інфолінія для Любліна

Чехія

+420 222 721 810 – гаряча лінія

+420 222 717 171, 8 000 777 77 (безкоштовно в середу з 12.00 до 20.00)

Словаччина

+421 918 366 968 гаряча лінія для громадян України

+ 421 903 704 784 – кризовий центр Дотик

Болгарія

0 800 186 76 – національна гаряча лінія для жертв насильства

02 981 76 86 – гаряча лінія для жертв насильства

Румунія

0 800 800 678 – гаряча лінія по протидії торгівлі людьми

Угорщина

06-80/20-55-20 – кризова інформаційна гаряча лінія

Молдова – 0 800 77777 (дзвінки з Молдови)

+373 22 23 33 09 (дзвінки з-за кордону)

Гарячі лінії по допомозі жертвам насильства та торгівлі людьми.

Бережіть себе! Все буде Україна!

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/