Image

Соціальні працівники Карітасу України опановували основи супервізії

0 Comments


04.02.2016, Київ

На початку лютого у Києві пройшов тренінг «Основи супервізії», організований Карітасом України в рамках проекту «Впровадження підходу «Кейс-менеджмент» у роботі з ВПО». На тренінг запросили найкращих кейс-менеджерів та адміністраторів проекту з Києва, Одеси, Запоріжжя, Дніпропетровська та Краматорська. До групи також приєдналися о. Василь Колодчин та о. Андрій Бухвак – директори Одеського та Запорізького Карітасів.



У різні дні на тренінг встигли також завітати президент Карітасу України Андрій Васькович, віце-президент о. Андрій Нагірняк та виконавчий директор Дзвенислава Чайківська. Вони особисто наголосили на необхідності опанування соціальними працівниками Карітасу України такого важливого для роботи інструменту як супервізія.

Отже, що таке супервізія у соціальній роботі? Це процес (консультація з подальшим плануванням та контролем виконання цього плану для вирішення проблеми з якою звернулися до супервізора), за допомогою якого забезпечується підтримка працівників, сприяння формуванню компетентності, підвищення ефективності праці і заохочення професійного розвитку. Супервізор має допомагати супервізованому чітко визначати мету, пріоритети роботи; бачити всі аспекти проблеми та власну роль в її розв’язанні; керувати власними почуттями щодо конкретних ситуацій; формувати позитивне ставлення до своєї роботи, брати на себе відповідальність за її результати.

Важливими завданнями супервізора є також розвиток професійної автономії, незалежності супервізованого, стабілізація його думок і почуттів щодо професійної діяльності, формування моделі аналізу і компетентного розв’язання проблем у взаємодії з клієнтами. Іншими словами ця методологія допомагає соціальним працівникам найбільш ефективно виконувати їх обов’язки, зберігати внутрішній комфорт та створювати справді потужні команди.

Протягом трьох днів тренери разом із групою розглянули різні види супервізії, серед яких менеджерська, наставницька, консультаційна, індивідуальна, групова та командна, та навчили учасників правильно їх використовувати. Майбутні спеціалісти мали нагоду одразу ж попрактикувати свої навички в супервізії та спробувати себе у такій незвичній ролі. Звісно, трьох днів замало для того, щоб цілком опанувати цю професію, – це був лише перший крок, і зроблено його було дуже успішно.

«Ініціатива Впровадження підходу «Кейс-менеджмент» у роботі з ВПО» реалізується за підтримки Програми Розвитку ООН в Україні (в межах Проекту «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні») та Уряду Японії. Проект «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується ПРООН за фінансової підтримки Уряду Японії і в партнерстві з Урядом України, регіональною та місцевою владою.

Categories: Новини

Залишити відповідь