Image

«Шлях супергероя»: мультфільми для дітей від Карітасу України

Шість анімаційних фільмів «Шлях супергероя» допоможуть дітям подолати стрес, подбати про психічне здоров’я, попросити про допомогу та підтримку.

Україномовні мультики, які розміщені у вільному доступі, створила креативна команда благодійного фонду Карітас України у межах проєкту «Психосоціальна підтримка учасників освітнього процесу в умовах воєнного часу в Україні» за підтримки Карітасу Корея.

Кожен ролик – це історія про дитину, яка переживала важкі часи, але змогла віднайти свій ресурс, впоратися з викликом та стати сильнішою. 

«На просторах інтернету є дуже багато інформації про стрес та способи його подолання. Учасники освітнього процесу – діти та педагоги – вже перенасичені формальними рекомендаціями та порадами, тому ми шукали іншу форму подачі цієї складної теми, – розповідає одна із ініціаторок підготовки мультиків, менеджерка проєкту психосоціального супроводу для дітей Карітасу України Марина Мартиненко. – Ми вирішили працювати через історії з якими діти зіштовхуються щодня і в яких можуть пізнати себе чи своїх однолітків. Вони є для них зрозумілими та з перших секунд захоплюють увагу». 

Цикл мультиків «Шлях супергероя» побудований відповідно до мультимодальної моделі Basic PH. Це багатовимірна модель подолання стресу та пошуку внутрішньої стабільності, розроблена професором Мулі Лаадом – директором Ізраїльського центру попередження стресу. Вона демонструє різні стилі, шляхи того, як людина може впоратися із стресом і кризою. «Ця модель випробувана і доказова. Ізраїль понад 70 років вже живе у війні і тамтешні діти виросли на подібних матеріалах, нашим – українським – це теж може допомогти в подоланні стресу. Ці ролики, зокрема, наголошують на необхідності переживати емоції та не тримати все в собі», – уточнює Марина Мартиненко.

Модель Basic PH описує шість елементів, з яких складається характерний для кожної людини стиль подолання стресу: 1 – філософія життя, вірування та моральні цінності; 2 – почуття, емоції; 3 – соціум та приналежність до нього, родина та друзі; 4 – гра уяви, інтуїція та творчість; 5 –знання, логіка, реальність та думки; 6 – фізіологія, чуттєва модальність та діяльність. Кожна серія мультфільму про супергероя розкриває один із цих елементів. 

До розробки сценаріїв мультиків долучали експертів – п’ятьох практичних психологів і педагогів, які мають великий досвід роботи з родинами у складних життєвих обставинах, а також дітьми-переселенцями з першої хвилі 2014 року та новими 2022-2023 років. Це психологи з місцевих організацій – Карітасу Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Карітасу Броди, Карітасу Тернопіль, Карітасу Хмельницький та Карітасу Одеси. 

«Головним нашим натхненником і редактором була очільниця дитячих та молодіжних проєктів Карітасу України Зоряна Лукавецька. Вичитувала і лишала свої компетентні коментарі Наталя Сиротич, психолог Карітасу Київ. Наприклад, за її рекомендаціями ми прибрали із кадру чи заміняли деякі предмети, які можуть бути тригерними для дітей, – розповідає Марина Мартиненко. 

Ми тестували мультики також у дитячих фокус-групах і щиро радіємо, що історії зрозумілі та близькі дітям. Наприклад, у четвертій серії глядачі і глядачки знаходять відповідь на питання, чому навіть від найрадісніших подій, таких, як народження братика чи сестрички старші діти можуть відчувати розгубленість чи засмученість, чому не потрібно тримати переживання в собі».

Крім дітей, переглядали мультики також фокус-групи із 40 педагогічних працівників зі шкіл з 20 регіонів України. Надаючи зворотній зв’язок вчителі відгукувались схвально і озвучували намір використовувати ці інструменти при роботі з дітьми на уроках, позакласних годинах і навіть в укриттях.

Мультфільми «Шлях супергероя» можна подивитися за посиланнями на YouTube Карітасу України: 

1. Серія «ВІРА — НАША ОПОРА»

2. Серія «ЕМОЦІЇ — НАШІ ВЧИТЕЛІ»

 3. Серія «РОЗУМ — НАШ ПОМІЧНИК»

4. Серія «ТІЛО — НАШ ДРУГ»

 5. Серія «ОТОЧЕННЯ — НАША ПІДТРИМКА»

 6. Серія «УЯВА– НАША СИЛА»


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь