Image

Домашня опіка: звіт Карітасу Європи про проблеми та виклики

За прогнозами, кількість людей, котрі потребують догляду, у країнах Європи зросте з 30,8 мільйонів (дані 2019 року) до 38,1 мільйона у 2050 році. Та вже зараз кількість людей, які потребують догляду, перевищує кількість доступних місць та працівників, які здійснюють догляд. Більше того, державні витрати не встигають за цими темпами.

Карітас Європи презентував свій останній звіт, який аналізує виклики сектору опіки в 13 європейських країнах і закликає до збільшення інвестицій, покращення умов праці для опікунів та покращення доступу до опіки для тих, хто її потребує.

Карітас – одна з найбільших європейських організацій, що надають соціальні послуги. У європейському звіті “Старість з гідністю. Виклики довготривалої опіки в Європі” описано поточну складну ситуацію, що характеризується гострим дефіцитом робочих місць та відсутністю доступних послуг з догляду.

Аналізуючи першопричини різних проблем, звіт також пропонує конкретні рішення. Підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, легалізація неформальних і нелегальних працівників сфери догляду, а також збільшення інвестицій у некомерційні організації, що надають послуги з догляду, є одними з найефективніших засобів для забезпечення доступної та недорогої якісної допомоги для всіх.

“Ми твердо переконані, що поважати гідність літніх людей означає дозволяти їм жити незалежно якомога довше, пропонуючи їм послуги та підтримку на рівні громади відповідно до їхніх потреб та побажань. Для цього Європа повинна суттєво реформувати сектор довготривалої опіки, надаючи йому визнання та підтримку, на яку він заслуговує, щоб дійсно дозволити всім людям старіти з гідністю,” – зазначила Марія Німан, Генеральний секретар Карітасу Європи.

Згідно з останніми даними Європейської Комісії, 46,5% людей в ЄС у віці 65 років і старше, які відчувають труднощі в підтримці особистої гігієни, повідомили, що їхні потреби не задовольняються. Відсутність допомоги була більш відчутною для людей з низьким рівнем доходу.

  • Дедалі більше людей відчувають труднощі з доступом до послуг з догляду, а високі витрати залишають мільйони людей без допомоги. До 2050 року кількість людей у віці 80+ збільшиться на 88%, а державні витрати не встигають за цим.
    Враховуючи високу вартість догляду, нормою залишається покладатися на неформальних опікунів – родину, сусідів та/або волонтерів.
    Серед різних форм надання послуг з догляду особи, які здійснюють догляд з проживанням, є найменш захищеними і наражаються на більший ризик експлуатації.
    Більшість доглядальниць та доглядальників – жінки, які часто працюють у поганих умовах і отримують низьку заробітну плату.
    Європейський сектор догляду значною мірою покладається на “дешевих” трудових мігрантів, багато з яких покинули свої країни в пошуках кращої оплати та умов праці за кордоном, що, в свою чергу, може негативно вплинути на сім’ї та громади, які залишилися на батьківщині.

Справедливі стандарти та інновації

У звіті також представлені деякі успішні та інноваційні практики Карітасу, такі як “телемедицина”, яка з’єднує малозабезпечених літніх громадян Східної Європи з міськими лікарями та медсестрами, здатними відстежувати стан своїх пацієнтів за допомогою цифрових пристроїв і надавати допомогу в разі потреби.

У Німеччині проект CariFair пов’язує сім’ї, які шукають домашню допомогу, з опікунами з-за кордону (наприклад, з Польщі). Насправді, організації Карітасу по всій Європі продовжують обмінюватися досвідом і розробляти спільні високі стандарти гідного догляду, засновані на мобільності людей і професіоналізмі доглядальників.

У підготовці звіту взяли участь такі організації Карітасу В ЄС: Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Німеччина, Люксембург, Польща, Румунія, Іспанія, Чеська Республіка. Поза межами ЄС: Молдова, Грузія, Сербія, Україна.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь