Image

Мігранти і Церква

0 Comments


Карітас може багато навчити!
Під час веб-конференції «Міграція. Завдання Церкви у служінні мігрантам» Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький зазначив, що Карітас як міжнародна організація з довгою історією допомоги потребуючим, може багато повчити Церкву і бути прекрасним прикладом для держави у формуванні стратегії міграційної політики.



 
26 березня на веб-конференції міграційному порталу «Навігатор» Патріарх Любомир відповів на низку питань, що стосувалися служіння церкви українським мігрантам.
 
«Карітас як Міжнародна організація, з довгою історією допомоги потребуючим, може багато нас повчити. Держава і Церква можуть від Карітасу взяти прекрасні приклади плідної співпраці між різними осередками для загального блага спільноти», – відповів Глава УГКЦ на за питання про можливість запозичення державою досвіду Карітасу у роботі з мігрантами при формування власної стратегії міграційної політики.
 
Держава, переконаний Патріарх Любомир, повинна мати політику, політичну програму щодо перебування, а перш усього приймання іммігрантів. Це повинна бути політика реалістична з точки зору економіки, але також зважати на емігранта як на людину.
 
У ході реалізації «міграційної програми», як повідомив Блаженніший Любомир, семінарії УГКЦ сьогодні готують відповідні програми душпастирського огляду, як працювати з тими людьми, які є самотніми, бо їхні рідні залишилися вдома; як працювати в іншій країні, де інша мова і культура тощо. «Ми вживаємо заходи в самій семінарії і хочемо їх удосконалити», – наголосив Патріарх.
 
Також Кардинал Гузар відмітив бажаною співпрацю між різними конфесіями для добра емігрантів. «Тут багато залежить від конкретного складу осіб в даній місцевості, готових співпрацювати», – додав він.
 
З точки зору Кардинала Гузара, така держава як Україна, відкрита до приїзду навіть великого числа іммігрантів, хочемо ми цього, чи ні. «Але це факт, і ми, як віруючі люди, повинні бути духовно готові цей факт використати на Божу славу та для добра нашого ближнього», – зазначив він.
 
На думку Предстоятеля Греко-католицької церкви, сьогодні в Європі існує велике число душпастирських центрів, але воно недостатнє. «Вживаємо дуже активних заходів, щоб створити тривалі церковні структури для наших громад у країнах Західної Європи, де таких структур ще немає, – продовжив він. – Вважаємо, що створення  цих структур є дуже важливим для збереження релігійного, церковного та культурного буття наших громад. Цей проект на добрій дорозі, і сподіваємося, що він невдовзі буде завершеним».
Повну версію веб-конференції дивиться на офіційному сайті УГКЦ.
Довідка:
Після проведення веб-конференції на міграційному порталі «Навігатор» розпочалася акція зі збору пропозицій «Церква разом з мігрантами». Мета акції – підготовка питань та рекомендацій для цьогорічного Патріаршого Синоду щодо душпастирської опіки та соціального служіння мігрантам та їхнім родинам за кордоном та в Україні. Питання міграції – це головна тема Синоду Єпископів УГКЦ 2010 року.

Categories: Новини

Залишити відповідь