Image

Рік потому: понад 5 мільйонів українців отримали допомогу від Карітасу з початку війни в Україні

З початку ескалації конфлікту в Україні 24 лютого минулого року мережа Карітасу в Україні та сусідніх країнах – Польщі, Румунії, Молдові, Чехії, Словаччині, Болгарії та Угорщині – невтомно працювала над наданням гуманітарної допомоги понад 5,3 мільйонам людей, які постраждали від війни.

“Минулий рік був важким. Це був рік, сповнений страждань і викликів, болю і втрат, складних ситуацій. Водночас він також був наповнений великою солідарністю, великим проявом надії, віри, любові та допомоги один одному”, – каже Президентка Карітасу України Тетяна Ставнича.

В Україні понад 3 мільйони бенефіціарів отримали гуманітарну допомогу від Карітасу України та Карітасу-Спес. Було надано близько 3,7 млн гуманітарних наборів, 192 000 послуг медичної та психосоціальної підтримки, 377 000 послуг захисту, понад 1,5 млн засобів гігієни, 107 600 людей отримали грошову допомогу.

Протягом першого тижня конфлікту близько 77 000 людей, які тікали з України, подорожували і стояли в чергах на польському кордоні. Співробітники та волонтери Карітасу були присутні там, щоб зустріти їх у “Наметах надії”, пропонували гарячу їжу і напої, медикаменти, засоби гігієни, теплий одяг і місце для відпочинку. На сьогоднішній день Карітас Польщі доставив: понад 15,7 млн продовольчих і непродовольчих товарів, близько 255 000 осіб отримали послуги захисту, 176 000 осіб отримали притулок, 64 000 осіб отримали медичну та психосоціальну підтримку, понад 7 287 дітей отримали освітні послуги.

Наразі Карітас Румунії має шість центрів соціального обслуговування біженців з України в Бухаресті, Бая-Маре, Клужі, Яссах, Ораді та Сігету-Мармацієй. На сьогоднішній день близько 11 900 осіб були забезпечені продуктами харчування та непродовольчими товарами, 2 700 осіб отримали засоби для прання, 2 600 осіб отримали підтримку у вигляді притулку, 2 500 осіб отримали послуги захисту, 537 бенефіціарів отримали освітні послуги для бенефіціарів.

У Молдові географічний фокус гуманітарної допомоги зосереджений на столиці країни Кишиневі та її околицях, куди прибуло і залишилося багато біженців. Карітас Молдови надав послуги захисту 135 000 осіб, 34 300 отримали продовольчі та непродовольчі товари, 22 600 – медичну та психосоціальну підтримку, 10 900 – притулок, 2 700 – засоби для прання.

За минулий рік Карітас Словаччини через свою єпархіальну мережу забезпечив 66 100 осіб продуктами харчування та непродовольчими товарами, 36 500 осіб – засобами гігієни, 7 900 бенефіціарів отримали освітні послуги, 3 400 – послуги захисту, 890 осіб отримали притулок, а 140 – медичну та психосоціальну допомогу.

З початку війни Карітас Чехії надав 13 300 бенефіціарів продуктами харчування та непродовольчими товарами, 8 830 осіб – послугами захисту, 4 500 осіб – засобами гігієни, 1 170 осіб – медичною та психосоціальною підтримкою, 1 000 осіб – освітніми послугами, 150 осіб – підтримкою у вигляді притулку. Наразі метою Карітасу є пошук постійного житла для сімей, а також постійне працевлаштування, щоб діти могли відвідувати місцеву школу.

З початку кризи Карітас Болгарії через свої єпархіальні та парафіяльні структури, а також місцеву Католицьку Церкву зосередив свої зусилля на задоволенні основних потреб біженців і переміщених осіб. На сьогоднішній день вони надали 13 700 бенефіціарам послуги захисту, 3 600 особам – продукти харчування та непродовольчі товари, 1 350 – медичну та психосоціальну підтримку, 870 – притулок, а також 640 – освітні послуги.

З минулого року Карітас Угорщини надає підтримку в пунктах допомоги на кордонах країни та в Будапешті, а також допомогу з орендою житла, ваучерами та доступом до економічних і соціальних послуг.

Через рік після початку війни в Україні конфедерація Карітасів закликає міжнародну спільноту до подальшої солідарності. Постійна підтримка все ще необхідна для переміщених осіб в Україні та в сусідніх країнах, які намагаються відновити своє життя після руйнування власних домівок і міст. “Кількість послуг, наданих за останній рік, справді вражає. Однак те, що робить Карітас – це набагато більше, ніж просто допомога. Ми супроводжуємо людей до, під час і після того, як сталася криза. Ми належимо до спільнот, яким служимо, і ми продовжуватимемо дарувати людям, які страждають від заворушень в Україні, відчуття надії, тепла і людяності”, – говорить Тимчасовий співадміністратор Карітасу Інтернаціоналіс Ампаро Алонсо Ескобар.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь