До благодійної акції “Різдвяна Свічка” долучились люди доброї волі у Канаді

18.02.13, Україна-Канада
Нещодавно Карітас України заручився підтримкою і співпрацею з громадськими активістами з Британської Колумбії (Канада). Вони посприяли проведенню акції «Різдвяна Свічка» за океаном ? здійснивши збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям в Україні завдяки розповсюдженню спеціальних різдвяних свічок.

Впродовж останніх 10-ти років ця акція діє в Україні, також має аналоги по всій Європі (найвідоміші ? 1 Millon Star, 1 Million Sterne, 10 Millions d’etoiles, Un million de stele). З благословення Преосвященного Владики Кена Новаківського (Єпарх Нью-Вестмінстерський УГКЦ) цьогоріч  Богдана Корень-Лупиніс, яка очолює роботу  Української Школи Пресвятої Євхаристіі у Ванкувері, зініціювала реалізацію благодійної акції у Канаді. Спів-керівник та наставник Української Школи о. Юрій Вишневський допоміг їй у цьому.

Карітас України впродовж більше 12 років провадить комплексну роботу для допомоги потребуючим дітям і молоді. Реалізовуються проекти мобільної роботи із кризовими дітьми і молоддю, соціально-психологічної допомоги дітям трудових мігрантів, реабілітації і соціалізації неповносправної молоді, надається адресна матеріальна допомога дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, функціонує сиротинець, також дофінансування лікування онкохворих дітей. Допомога надається тисячам дітей і молоді кожного року.

Надія Чорна, менеджер із зовнішніх зв’язків Карітасу України, провела невеличку бесіду із Богданою Корень-Лупиніс, поцікавившись, що вмотивувало її до проведення «Різдвяної Свічки», як акція минула у Ванкувері і якими є плани на подальшу співпрацю.

? Чому Ви виявили бажання співпрацювати із Карітасом України? Що вмотивувало?
Ванкувер є величезним багатокультурним мегаполісом на західному побережжі Канади. Попри те, що тут живе багато українців, наша українська спільнота є водночас і маленька, і дуже активна. Одним з виявів її діяльності є щотижнева Школа Української Спадщини при кафедральному храмі Пресв. Євхаристії. Школа функціонує завдяки волонтерській праці, даючи можливість дітям вивчати українську мову, культуру і катехизм (для дітей від 3 до 13 років), а також організовує різні заходи для молоді.

Одного дня наші діти з захопленням розповіли нам про різдвяний заклик до благочинності, який проводився в їхній школі. Тоді ми з чоловіком мали розмову про те, наскільки важливо вчити наших дітей допомагати іншим, особливо тим, кому в житті менше пощастило. Найперше подумали про ту кількість сиротинців і знедолених дітей, які живуть в Україні, почали шукати способів, як найкраще їм допомогти. Я сама народилася в Івано-Франківську, до Канади переїхала в ранньому віці, тому завжди сердечно ставлюсь до добрих діл заради дітей в Україні.

Карітас ? це широко відома і поважна організація, яка виконує надзвичайно важливу працю. Після спілкування з нашим владикою Кеном Новаківським, ? який майже 10 років очолював Карітас в Україні, ? та особистого дослідження, ми з о. Юрієм зрозуміли, що «Різдвяна Свічка» є саме тією благодійною справою, яку ми хочемо втілити.

?  Як відбувалася підготовка і проведення акції “Різдвяна Свічка” у Канаді?
Враховуючи те, що це був наш перший рік і ми почали готуватися до проведення акції аж в кінці листопада (прим. ? в Україні акція відбувається переважно з 28 листопада до 7 січня), ? насправді не знали, чого очікувати. Однак від самого початку ми мали величезну підтримку від всіх, хто задіяний у роботі школи.

Найбільше нас зворушило те, що декілька дітей взяли на себе ведучу роль і разом ми доклали максимум зусиль, щоб здійснити акцію  успішно. Надзвичайним досвідом було спостерігати, як діти хочуть допомогти іншим дітям! Важливим також було сприяння з боку парафій та різних культурних організацій, які дозволили нам розповсюджувати свічки.

? А як Ви, пані Дано, бачити «Різдвяну свічку» в Канаді наступного року?’
На фото: Богдана Корень-Лупиніс з доньками ? Наталією і ЕмілієюГарна інформація про нашу акцію поширилася серед українців у Британській Колумбії (Канада) і у штаті Вашингтон (США). Відтак ми сподіваємося і передчуваємо, що майбутні акції будуть зростати і ми зможемо продовжувати нашу підтримку Карітасу та потребуючих дітей в Україні.

Під час збору коштів нас підтримали багато приватних осіб і місцевих українських організацій, також вони висловили готовність і надалі сприяти цьому славному проектові. Думаю, наступного року вийдемо на єпархіальний рівень, охопивши провінцію Британська Колумбія, а також, можливо,  західне побережжя США.

?  Що Ви знаєте про роботу Карітасу? У світі та  Україні?
Свого часу зацікавилась роботою Карітасу і захопилась інформацією, яку знайшла. Дізналася, яку прекрасну репутацію мають організації Карітасу в Україні та Європі. Грандіозна праця Карітасу в Україні допомагає підтримувати програми для дітей і дорослих, які перебувають у кризових життєвих обставинах. Високо ціню, що попри всі політично-економічні непрості обставини Карітас знаходить безліч можливостей підтримувати і розвивати громадянську суспільство в Україні.

Хоча наш владика Кен відіграв важливу роль у заснуванні Карітасу і 8 років був його президентом, досі Карітас є маловідомою організацією тут ? у Британській Колумбії. Попри сам авторитет і відомість єпископа. Вірю, що ми змінимо цю ситуацію і суттєво розвинемо кооперацію по допомозі потребуючим українцям через Карітас!

? Особисто для Вас чому це є важливо ? витрачати свій час і зусилля на співпрацю із Карітасом?
По-перше, для мене є важливим моє українське походження і спадщина. Звідси ? підтримка знедолених дітей, які є чи не найвразливішою групою українського суспільства. Роками я належала до багатьох неприбуткових організацій, які допомагали дітям, і буду продовжувати таку працю, доки зможу.

По-друге, я переконана, що філантропія розвиває і змінює суспільство ? як тут, так і українське, як великі соціальні групи, так і кожну конкретну особистість. Так само щиро надіюся, що обидві мої доньки будуть розуміти важливість допомоги бідним людям і візьмуть собі це за звичку на майбутнє. Як мати, я переконана, що всі діти повинні відчувати турботу і любов.

Дивіться відеоролик про акцію.