Image

Представлено аналітичний звіт стосовно соцпослуг

Аналітичний звіт «Законодавство, що регулює надання соціальних послуг в Україні та шляхи його вдосконалення», оприлюднення якого було відтерміновано спочатку в зв’язку з пандемією коронавірусу, а згодом і через початок повномасштабної війни проти України з боку Російської Федерації, уже став доступний для ознайомлення на сайті Карітасу України за посиланням.

https://caritas.ua/wp-content/uploads/2022/09/analitychnyj-zvit_zakonodavstvo_final.pdf

Звіт підготовлений з метою:

– аналізу чинного міжнародного та національного законодавства та інституційної системи у сфері надання соціальних послуг; 

– виявлення прогалин у законодавстві та механізмах фінансування соціальних послуг, які перешкоджають ефективному наданню соціальних послуг недержавними надавачами соціальних послуг із аналізом існуючих випадків взаємодії осередків Карітас та ОТГ; 

– розробки пропозицій змін до діючого законодавства задля забезпечення функціонування конкурентного ринку соціальних послуг в Україні та задоволення потреб у соціальних послугах усіх потребуючих громадян. 

Питання, якому відведено у Звіті велику частину, стосується інструментів фінансування надавачів соціальних послуг державного та недержавного секторів, порівняння цих інструментів та виявлення невідповідності у підходах до фінансування цих категорій надавачів. Незважаючи на те, що Закон України «Про соціальні послуги» гарантує рівність прав, обов’язків та відповідальності надавачів державного, комунального та недержавного сектору, способи фінансування надавачів різних форм власності залишаються суттєво відмінними. Тому, значна частина Звіту присвячена пропозиціям Карітас України щодо змін українського законодавства, необхідних для реформування системи надання соціальних послуг. Реформу запропоновано здійснювати у трьох стратегічних напрямках: фінансування, облік та доступність соціальних послуг. Оскільки діюча система фінансування, де кошти на надання соціальних послуг виділяються виключно з місцевого бюджету, довела на практиці свою недієздатність під час воєнного стану, першочерговим завданням має стати зміна самого механізму та принципів фінансування соціальних послуг. Доступність соціальних послуг, як обов’язковий елемент реформи передбачає створення умов для реалізації отримувачем права на вільний вибір надавача соціальних послуг, яке буде можливим за умови завершення формування та наповнення Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг та запровадження механізму фінансування за принципом «гроші йдуть за отримувачем соціальної послуги». Задля реалізації та впровадження вище перелічених пропозицій та реформування системи надання соціальних послуг в Україні експерти з адвокації Карітас України уже розробили ключові проекти законів, а також подали свої пропозиції змін до діючих законів та нормативно-правових актів до центральних органів виконавчої влади.

Categories: Новини

Залишити відповідь