Пожежа на Луганщині: Карітас реагує

Впродовж дня 30 вересня 2020 року на території Луганської області було зафіксовано 146 пожеж в природних екосистемах, які внаслідок сильного вітру з поривами до 28 м/с швидко розповсюдилися на значну площу. За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, на ранок 1 жовтня ліквідовано 116 пожеж, продовжується гасіння 30.

Станом на 14 год. 1 жовтня загальна площа пройдена вогнем становить понад 11 тис. га, в населених пунктах вогнем пошкоджено понад 250 будівель. Загинуло 9 осіб (1 особа внаслідок пожежі, причина смерті інших уточнюється), госпіталізовано 14 осіб.

Фото Державна служба України з надзвичайних ситуацій

На даний час вітер не послаблюється, а поширюється ( швидкість 20 м/с з поривами, не стійких напрямків), у вогняному колі опинились 11 селищ, у тому числі, у безпосередній близькості до Сєвєродонецька.

Карітас не може охопити допомогою всі ці населені пункти, тому було вирішено зосередити допомогу на селищах Капітанове та Муратове, Новоайдарського району, які знаходяться на 0-6 км від лінії розмежування.

За словами Тетяни Назаренко, координаторки проекту «Забезпечення базових потреб в різних секторах, включно з грошовою допомогою, особливо вразливих людей, що постраждали в наслідок конфлікту на сході України» Карітасу, ці селища дуже постраждали – вигоріли цілі вулиці, в с. Муратове вогнем пошкоджено 26 приватних будинків. На даний час з цих двох селищ евакуйовано та тимчасово розміщено у школах №8 та №17 м. Сєвєродонецька близько 85 осіб.

Працівники Карітасу Донецьк оперативно відвідали евакуйованих людей та отримали інформацію стосовно потреб.

Постраждалим від пожежі потрібні:

• матраци,
  • ковдри,
  • теплі речі,
  • продуктові набори,
  • медичні препарати (очні краплі, заспокійливі препарати, жарознижуючі препарати),
  • засоби гігієни (медичні маски, антисептики, гумові рукавички, вологі серветки, засоби гігієни), так як є велике скупчення людей, що наражає на небезпеку оточуючих на захворювання COVID-19.

В постраждалі села необхідно по 2 великі палатки, по 2 печі для обігріву та приготування їжі («буржуйки»).

Гуманітарну допомогу просимо відсилати на відділення Нової пошти № 3 , м. Рубіжне, Луганська обл. Отримувач Назаренко Тетяна Петрівна, тел. 099 779 87 74

УВАГА, відправлення та запакування гуманітарної допомоги здійснюється за рахунок відправника! Неоплачені посилки будуть повернуті відправнику.