Image

Пошук житла в Німеччині: поради та досвід консультантів проєкту “Обізнаний та готовий до Німеччини”

Пошук квартири в Україні і пошук квартири в Німеччині мають суттєві розбіжності. Ключовий момент і гарантія успіху пошуку квартири в Німеччині – завчасно підготовлений пакет документів, дисциплінований і системний пошук квартири, комунікація з власниками житла чи ріелторами на оглядах квартир, зацікавленість, знання німецької мови. 

Існує декілька форматів оренди квартири в Німеччині:

 – можливість отримати соціальне житло на підставі документу WBS (Wohnberechtigungsschein)

– дотація Wohngeld

– оформлення поруки, 

– самостійна оренда житла. 

Як самостійно орендувати житло: поради Жанни, консультантки проєкту “Обізнаний та готовий до Німеччини”

Якщо ви самостійно орендуєте житло, маєте надати в пакеті документів  розрахунок заробітної плати за останні 3-6 місяців, важливо, щоб це було офіційне працевлаштування саме в Німеччині. Сума орендної плати повинна складати 1/3 сукупного доходу, якщо ж доходу не вистачає, можете взяти поручителя, який виступає гарантом при оформленні договору оренди. 

У випадках, коли дохід є невеликим, чи ви отримуєте соціальну допомогу від держави, виплати по безробіттю тощо, необхідно завчасно отримати Wohnberechtigungsschein або підтвердження на отримання дотації від держави Wohngeld, в такому разі гарантом оплати оренди виступає державна установа (Jobcenter, Sozialamt, Wohnungsamt тощо) 

Покроково я розбила пошук житла на декілька етапів:

  1. Важливо насамперед зрозуміти, який формат оренди житла підходить особисто Вам і потім підготувати необхідний пакет документів.

Обов’язково Вам необхідно мати:

  1. Діючий паспорт з інформацією щодо статусу перебування в Німеччині
  2. Реєстрацію за місцем проживання (Meldebescheinigung) 
  3. Довідку з бюро кредитних історій Schufa (Schufa-Auskunft)
  4. Документ, який надає можливість отримати соціальне житло (Wohnberechtigungsschein)
  5. Довідку про відсутність заборгованості з орендної плати (Mietschuldenfreiheitsbescheinigung)
  6. Підтвердження доходів в Німеччині (розрахунок заробітної плати або ж підтвердження отримання виплат від Jobcenter/Sozialamt тощо).
  7. Підтвердження від Jobcenter/Sozialamt щодо оплати житла (буде необхідно надати на етапі узгодження договору оренди з орендодавцем)

Пошук квартири у мене зайняв два місяці, я була запрошена на 6 оглядів квартир, після 6 огляду мені запропонували договір.  

Мій пошук квартири був системним, дисциплінованим, швидким. Хочу зазначити ще кілька важливих пунктів, які відіграють важливу роль в пошуку житла:

  1. Написання тексту з ключовою інформацією – коротка розповідь про себе,  контактні дані. 
  2. Налаштування пошукових фільтрів для пошуку житла за вказаними параметрами.
  3. Рекомендую оформити підписку на Преміум акаунт IMMOSCOUT.DE та IMMOWELT.DE 

Зазвичай підписка оформлюється на три місяці, але при замовленні Schufa на Immoscout.de, можливо вказану опцію оформити на один місяць. 

  1. Дуже зручно для пошуку житла створити окремий імейл, так як ви будете отримувати велику кількість інформації. 

Пошук житла вимагає терпіння, наполегливості, постійної перевірки повідомлень та оголошень, швидкого реагування, щоб не прогавити гарну пропозицію. Крім того, дуже важливо уважно читати оголошення та не втрачати пильність, щоб не натрапити на шахраїв.

Досвід консультантки проєкту Тамари, консультантки проєкту “Обізнаний та готовий до Німеччини”

Чи не найгострішим питанням, яке постає в Німеччині перед нашими співвітчизниками, є пошук довгострокового житла. Я пройшла цей шлях двічі за рік: спочатку знайшла однокімнатну квартиру для мами і сестри, потім для себе і дітей та нашого четвероногого улюбленця, якого ми забрали з собою до Німеччини у 2022 на початку війни. Одразу скажу, що пошук квартири був непростим та потребував від мене багато часу. Отже, поділюся своїм досвідом та наробками.

Насправді алгоритм пошуку доволі простий, але він потребує регулярності та наполегливості.

-Якомога частіше переглядайте пропозиції на сайтах та платформах оренди житла. Таких як:

eBay Kleinanzeigen

ImmobilienScout24 (тут я знайшла квартиру мамі)

immowelt.de

meinestadt.de

Wohnungsbörse.de

de.trovit.com

Як знайти квартиру з домашніми тваринами

Насправді дуже складно знайти житло, якщо ваші домашні улюбленці приїхали з Вами. Власники квартир часто неохоче здають їх сім’ям з дітьми, а з тваринами, на жаль, тим паче. Але не варто засмучуватися, бо для будівельних товариств, про яких я згадаю трохи нижче, на щастя, це не є проблема. Вони не мають нічого проти домашніх тварин.

На наступній платформі ви знайдете багато інформації не тільки щодо пошуку житла та Wohnberechtigungsschein (WBS), але й багато інших корисних порад щодо життя в Німеччині: https://uahelp.wiki/

Також раджу продивлятися місцеві щотижневі газети, на кшталт “Amtsblatt”. В них можна знайти не лише житло безпосередньо від власника, але й меблі в гарному стані, які відають безкоштовно.

Ще один спосіб знайти квартиру – це регулярно заповнювати пакет документів у місцевих будівельних товариствах (Baugemeinschaft/Baugenossenschaft – потрібно ввести це слово та назву населенного пункту в пошуковій системі). Готовий пакет документів чи заповнені анкети на кожну квартиру окремо необхідно надсилати або приносити до офісу товариства. (В деяких з товариств потрібно одразу сплатити членський внесок, інформація щодо цього міститься на відповідному сайті).

Пакет документів найчастіше складає:

– заповнена анкета щодо конкретної квартири;

– підтвердження доходу (Lohnabrechnung – довідки про зарплату за останні три місяці або підтвердження про виплати від Джобцентру;

– письмова рекомендація від теперішніх орендодавців про те, що ви вчасно сплачуєте орендну плату, не створюєте шуму і так далі;

– також можна скласти листа та додати його до інших документів, в ньому ви описуєте свою ситуацію. Такі листи-звертання виглядають більш “живими”, що збільшує шанс на успіх у розгляді вас в якості майбутнього орендаря.

Саме в такому будівельному товаристві я знайшла житло. Необхідно також пам’ятати, що в Німеччині перед заселенням необхідно одноразово сплатити певну суму- “Kaution” у приватних власників або “Anteile” в будівельному товаристві. Вона залежить від орендної плати за місяць або кількості кімнат і складає в середньому 2000 євро. Якщо ви отримуєте виплати від Джобцентру, необхідно узгодити з ними суму, яку вам зможуть перераховувати щомісяця на житло та кількість кімнат і квадратних метрів, на які ви можете розраховувати.

Якщо ви знаходитесь на території України.

Звертайтеся до наших фахів(чинь)ців та отримайте кваліфіковану консультацію https://caritas.ua/migration-beratung/

Або ж надішліть нам своє запитання за посиланням: https://forms.gle/Ks9XrLTq2w1c8L2Y7

Всі консультації надаються БЕЗКОШТОВНО!

Важливо: Проєкт не є рекрутерським та не сприяє пошуку роботи за кордоном.

Проєкт «Обізнаний та готовий до Німеччини» реалізовується за підтримки Дияконії Баден-Вюртемберга

Бажаємо успіхів у пошуку житла в Німеччині!


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь