Image

Підтримка бізнесу та нові робочі місця: результати проєкту ELIS

Проєкт ELIS  «Невідкладна допомога засобами до існування громадам, що постраждали від війни в Україні» став успішним рішенням для вразливих ВПО, приймаючих сімей, місцевих жителів, які прямо чи опосередковано постраждали від війни та втратили джерело доходу, а також репатріантів.

Проєкт ЕLIS реалізовувався за підтримки Карітас Швейцарія, Cordaid, Католицької служби допомоги (CRS), Карітас Люксембург і Карітас Австрії та діяв на території 4 областей: Львівської, Івано-Франківської, Полтавської та Хмельницької.

Бенефіціари (70% ВПО та 30% місцевих жителів) були відібрані серед людей, які мали низький рівень доходу, не мали повної зайнятості та не отримували багатоцільової грошової допомоги.

Однією з складових цього проєкту є підтримка мікробізнесу, який створює додаткові робочі місця. Проєктом була передбачена не лише фінансова допомога, але й проведення тренінгів з інкубації, акселерації бізнесу (включаючи сесію з ГЗН), розробка та захист бізнес-планів, а після надання грантів –  менторська підтримка всіх учасників тренінгів.

Таким чином, у всіх 4 локаціях проєкту 481 особа зареєструвалася для участі в бізнес-тренінгах, 290 з яких були відібрані для участі в навчаннях, що проводилися Агенцією економічного розвитку PPV.

Після цього учасники розробити та захистити 245 своїх бізнес-планів, серед яких: 120 були пов’язані з наданням послуг і 125 – з наданням товарів; 214 представляли міські та 31 – сільськогосподарські (сільські) види діяльності.

Для отримання бізнес-грантів, максимальна сума якого становила 187 200 грн,  було відібрано 142 бізнес-плани.

У березні 2024 року завершилося надавання допомоги в  двох ключових модальностях: «Гроші за роботу» та «Підтримка мікробізнесу».

Програму «Гроші за працевлаштування» було відокремлено від загальної програми «Гроші за роботу» через те, що це дало можливість забезпечити більш довгострокове працевлаштування, а також через специфіку цього способу надання допомоги, зокрема, часткове покриття заробітної плати на умовах повної зайнятості.

Загалом «Гроші за роботу» отримали 392 бенефіціари, з яких 298 були працевлаштовані в різні благодійні організації, комунальні підприємства, тощо для виконання суспільно корисних робіт, а 94 особи  були працевлаштовані представниками приватного сектору (ФОП)  «Гроші за працевлаштування».

Робота за цією модальністю мала ще один результат, а саме – розроблені СОПи для подальшого застосування в майбутніх проєктах Карітасу України із забезпечення засобів до існування.

Проєкт ELIS – не про цифри, а про людей, не лише про надання допомоги, а про пошук довгострокових рішень.

Наприкінці проєкту команда провела разом із донорами виїзну сесію «Вивчені уроки», під час якої було проаналізовано всю діяльність та сформовано візію для продовження спільної роботи на благо тих, хто потребує нашої допомоги вже у наступній фазі проєкту.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини