Image

Перше засідання новоутвореної робочої групи з питань удосконалення законодавства щодо розвитку системи надання соціальних послуг

Після двомісячної підготовки до роботи, 1 березня 2024 року відбулось перше засідання Робочої групи з питань удосконалення законодавства щодо розвитку системи надання соціальних послуг у складі при Міністерстві соціальної політики України. Робоча група була утворена на виконання наказу Міністра соціальної політики Оксани Жолнович, № 10-Н від 15.01.2024 року.

До складу робочої групи увійшли представники МСПУ: заступник Міністра соціальної політики України Уляна Токарева, заступник генерального директора Директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, керівник експертної групи з питань розвитку системи надання соціальних послуг Оксана Суліма, державний експерт експертної групи з питань розвитку системи надання соціальних послуг Директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, Максим Наімов.

До роботи групи залучені також експерти експертної групи з соціальної політики Директорату з питань соціальної політики та охорони здоров’я Офісу Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з соціальних та економічних прав, Національної соціальної сервісної служби України. Недержавний сектор був представлений експертами ЮНІСЕФ, ПРООН, Благодійного фонду „Право на захистˮ, платформи „Соціальний захист та згуртованістьˮ Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування „Асоціація об’єднаних територіальних громадˮ, Громадської спілки „Українська мережа за права дитиниˮ, Всеукраїнського об’єднання організацій в інтересах людей з інвалідністю „Ліга сильнихˮ, Громадської організації „Ліга соціальних працівниківˮ, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування „Асоціація міст України”.

Мережу Карітас України в робочій групі представили працівники юридичного департаменту, Олеся Балян та Ростислав Кісь. Захід відбувся в онлайн режимі.

Перше засідання було присвячене організаційним питанням роботи групи, визначенню порядку подальшої роботи і взаємодії між членами групи та обговоренню подальших кроків з удосконалення законодавства щодо розвитку системи надання соціальних послуг.

Були представлені результати досліджень, що були здійснені протягом 2022 -2023 рр. на замовлення Міністерства Соціальної політики та його міжнародних партнерів ЮНІСЕФ, ПРООН та Ради Європи. Зокрема, ТОВ СІВІТТА Україна представили дослідження «Соціальні послуги в Україні: визначення потреб та прогалин в механізмі надання соціальних послуг. Проект Ради Європи за участю аналітичного центру CEDOS презентували «Дослідження з питань соціального захисту та соціальних прав в Україні: задоволеність соціальними послугами». Член робочої групи від Карітас України, Ростислав Кісь представив результати дослідження «Інструменти обліку та фінансування соціальних послуг в Україні. Стан та шляхи їх реформування», в рамках якого було запропоновано та представлено модель законодавчого реформування механізмів обліку та фінансування соціальних послуг в Україні.

Учасники обмінялися думками стосовно подальшого розвитку системи соціальних послуг з наголосом на пріоритетному залученні надавачів недержавного сектору, індивідуальному фінансуванні випадку, подальшій діджиталізації обліку соціальних послуг, а також узгодили формат подальшої роботи групи.

З презентацією Карітасу України можна ознайомитися за посиланням.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини